Свързани новини

04.02.2021 11:50

ГЕРБ брани джип-сделката във ВАС, който я потвърждава, също като КЗК

Видян 11435 пъти | Коментари 1
Гласували 2 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

В края на октомври 2017 г. Върховният административен съд отхвърля възраженията срещу сделката на МВР за покупката на произведените в България високопроходими автомобили Грейт Уол, която стана скандал през последните дни, след като за нея напомни европейската служба за борба с измамите ОЛАФ. Сайтът Медиапул, който разкрива решението на висшата магистратура, която потвърждава като законна процедурата, и разказва цялата й история. Най-интересното подозрение на сайта е защо точно сега ОЛАФ се занимава с нея и препоръчва разследване, след като по нея има съдебно решение. Тоест, въпросът е приключен от българското правораздаване. И свързва „новината” с срещата на главния прокурор Иван Гешев с шефа на еврослужбата на 21 януари. Обаче писмото по повод поръчката на джипове е още от началото на януари – от 06.01.2021 г. и не е ясно защо, ако не заради обявяването на кандидатурата за втори мандат на президента Радев властта го извади месец по-късно.
Иначе жалбата в съда за събаряне на сделката е от КИА като конкурент на Грейт Уол в конкурса.
Тя минава първо през Комисията за защита на конкуренцията, начело с бившия заместник на премиера като кмет на София Юлия Ненкова, чийто син Александър е четвърти мандат депутат от ГЕРБ и даже е заместник-председател на парламентарната група на управляващата партия на Борисов. Органът не вижда нищо нередно и пуска сделката за джиповете. Само напомняме, че в момента парламента одобрява удължаване с 2 години на мандата на същата тази избрана от това мнозинство КЗК и несменяемост на нейните членове за целия им мандат.

Решението на регулатора е обжалвано от КИА пред Върховния административен съд. Искът е за отстраняване на спечелилата фирма от процедурата, защото предвидените от Грейт Уол също китайски таблети Хуауей не отговаряли на изискванията ЗАЛОЖЕНИ В ТРЪЖНАТА ПРОЦЕДУРА – именно тя според управляващите, а не договорът била сбъркана. Е, оказва се, че според жалбата не е така.
Вторият аргумент на КИА в иска е дъмпинговата цена, която конкурентът й предлага. Според жалбата и комисията по търга, и КЗК са преписвали в решенията си обосновките на китайците. И тук не става дума за условия, зададени от служебното правителство, както се


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 001 Anonimen 04.02.2021 12:19

    Борисов, Ненкова, Ненков, Гешев ...то си е от всякъде ОПГ

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня

Има два типа хора. Аз избягвам и двата

към хороскоп хороскоп

везни

Днес е идеален ден за срещи и обсъждания

Днес е идеален ден за срещи и обсъждания, за публични