Свързани новини

03.02.2021 17:10

Втората пенсия ще бъде символична, независимо от размера на вноските

Видян 5640 пъти | Коментари 1
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

На първо четене депутатите орязаха хората, които са родени от 1960 година насам и са внасяли пенсионни осигуровки във фонд по втория стълб. Приети са общо три варианта за изплащане на средствата. Те са: пожизнена пенсия за старост, разсрочено плащане на средствата в партидата или еднократно плащане, когато средствата са недостатъчни за другите два случая.
Друга поправка предвижда хората, които ще се пенсионират между 2022 и 2025 г. да могат да изберат дали да прехвърлят партидите си в НОИ до 1 година преди да навършат пенсионна възраст. Спешните промени скараха депутатите в парламента. През септември т.г. предстои да се пенсионират първите 17 000  жени, които трябва да получават втора пенсия.  
С пожизнените пенсии ще се регламентира по-подробно разсроченото плащане като пенсионен продукт, увериха депутатите.
Независимо колко средства са внасяни през годините в пенсионните фондове, те няма да се изплатят, нито на цяло, нито частично. На практика колкото по-голяма е сумата, толкова повече е ущърбът от пожизнена пенсия, тъй като нейният размер няма да зависи от натрупаното индивидуално. Още на етап законопроект, именно това беше аргументът, че по този начин се демотивира правенето на вноски във фондовете.

Мнозина са категорични, че не желаят от вторият стълб да е под формата на пожизнена пенсия, тъй като такава вече има от първия. Средствата, на които мнозина разчитаха няма да бъдат изплатени в по-голям обем дори и в случай, че те са необходими по спешност заради нужда от лечение например.

Вече дори  прозвуча предложение за сезиране на омбудсмана по казуса преди второ четене.
Дебатите в НС за втората пенсия очаквано предизвикаха скандал между управляващи и опозиция. БСП и ДПС попитаха


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 001 тотална кочина 03.02.2021 21:47

    Деница Сачева трябва да бъде съдена за унищожаване на пенсионния фонд с раздаването на социални пенсии, ощетяването на добросъвестните пенсионери и отнемането на право на избор за 3-те златни години, циничното ощетяване на децата в неравностойно положение и грижещите се за тях, инвалиди , трудещи се, просто казано геноцид към всички групи българи. А какво става със Сребърния фонд и кражбата на Дянков на 1.5 милиарда от здравните вноски на хората?

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня



- Мамо, излизам. Да купя ли нещо?

- Купи си апартамент и се махай! На 45 си вече.