Свързани новини

03.02.2021 09:24

Не можем да платим и лихвите по борча за новия газопровод: М.Димитров

Видян 4271 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

 "Има опасност Руско-турският поток да се превърне в постоянен генератор на загуби. С ДДС цената достига да 3,36 млрд. лева. Тези средства се вземат като кредит. При това положение, само лихвите на годишна база вероятно ще бъдат между 135 млн. лева и 170 млн. лева. До момента няма нито един сериозен анализ, който да показва, че очакваните приходи ще могат да покрият дори лихвите по кредита. Да не говорим, че винаги има и допълнителни разходи при подобни проекти, включителна ежегодни експлоатационни разходи. Цената винаги е по-висока от планираната и съответно лихвените плащания ще бъдат още по-високи. Освен това, очакваните американски и европейски санкции допълнително ще влошат финансовото положение.


Така има съществена опасност да се окаже, че Руско-турският поток генерира ежегодишно загуби за българската енергетика,  които могат да се използват от Москва като претенция към нашата тръбопреносна мрежа и изведнъж тя да се окаже руска собственост. Например Турция вече заменя по-скъпия руски газ, с по-изгоден алтернативен.


За да се защитят от всякаква отговорност, ГЕРБ и БСП разрешиха проекта, като изменение на Енергийната стратегия, гласувана от Парламента. Целта е един ден да кажат: „Ние не сме виновни Парламентът колективно гласува”. Тоест индивидуална отговорност няма…", пише икономистът и ексдепутат Мартин Димитров.


Напомняме, че досега, без никакви кредити и лихви, още от времената на соца България просто получаваше по 110 милиона долара или 170 000 000 лв. годишно за транзита на руски газ към Турция, който секна на 1 януари 2020 г.


Странно е, но без бой страната се отказа да получи дължимата по договор такса до 1 януари 2029 г., която за десетилетието напред представлява 1,1 млрд.долара или над 1,7 милиарда лева.


Попитахме Булгаргаз, който е сключвал договора, както и Булгартрансгаз, който го изпълнява, защо се отказахме от дължимия ни от Газпром милиард? Седмици наред чакаме отговор, докато двете държавни – т.е. на данъкоплатците, дружества си прехвърлят топката.


Става дума за грандиозна корупция.




Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

към хороскоп хороскоп