Свързани новини

01.02.2021 09:26

Всичко за джипката на Борисов е строго секретно: НСО

Видян 3904 пъти | Коментари 1
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

          "Всяка информация, която касае автомобилите на Националната служба за охрана, включително джипа, с който премиерът Бойко Борисов обикаля страната на живо във Фейсбук, е строго секретна". Това излиза от отговор на НСО на питане по Закона за достъп до обществена информация.
"Сега поиска да разбере дали и с колко на брой коли марка Тойота, модел Секвоя разполага автопаркът на държавната служба и колко охранявани лица са били возени на тях. Оказва се обаче, че НСО няма право да отговори заради Закона за защита на класифицираната информация, в който се казва, че "данните за вида, нивото на снабденост и качеството на специалната техника, въоръжение, боеприпаси, защитни средства, уреди и материали, използвани от службите за сигурност, както и данни относно оперативната им работа, представляват класифицирана информация".
"Имайки предвид, че с автомобилите, с които разполага, НСО осъществява съществена част от своята оперативната работа като служба за сигурност, отчитайки обстоятелството, че те са част от нашата специална техника, както и посочените нормативни разпоредби, не можем да дадем данни за вида, марки и модели автомобили, с които осъществяваме охраната", се казва в отказа по ЗДОИ на началника на службата бригаден генерал Емил Тонев.
Със същия аргумент НСО не дава информация и за изминатите километри от джиповете Тойота през 2020 г., за горивото, което са изразходили, както и неговата парична стойност. От различни снимка на джипа на премиера става ясно, че НСО разполага с няколко автомобила от този модел. "Естественото продължение на мотивите ни е, че не можем да даваме статистически данни за изминато разстояние, разхода на гориво и съответно неговата стойност по марки и модели автомобили, защото тази информация е класифицирана", пише в отказа. Дори обобщената статистика за изразходените консумативи за експлоатация и поддръжка на целия автопарк се оказва секретна, като от НСО изтъкват, че тя е и служебна тайна.


 


Снимка: БГНЕС



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 001 Anonimen 01.02.2021 14:25

    Нали излезе информация, че джипката на Борисов е на Югоизточното горско стопанство с шеф неговия вербовчик от миналото! Въпросът е защо с държавни пари си прави предизборна кампания като обикаля нон стоп с този джип и раздава милиони сящо от личното си чекмедже, а те са обществени средства на всички българи. Ако не беше трагично щеше да бъде изключително смешно и комично

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Диня и жена не се избират. Това си е чист късмет!

към хороскоп хороскоп

телец

Днес идеите ще идват от далечни места

Днес идеите ще идват от далечни места, от хора от