Свързани новини

30.01.2021 18:12

Изборните протоколи: още по-непрозрачни

Видян 3897 пъти | Коментари 1
Гласували 2 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна


Един от най-съществените проблеми, които заплашват парламентарните избори на 4 април е, че предстоящият вот ще бъде по-непрозрачен в сравнение с предишните. Причината е в поправки в Изборния кодекс, приети в края на 2020 г. С промените отпадна задължението на секционните избирателни комисии (СИК) да попълват редица данни в протоколите с изборните резултати, съобщава Сега.

Преди общият брой на гласоподавателите в избирателния списък и броят на онези, които бяха вписвани в допълнителната страница на списъка в изборния ден, бяха отбелязвани в протокола на отделни редове. След промените тези две числа ще влизат в обща графа, което няма да позволи да се разбере колко от избирателите са били отразени в предварителния списък и колко са били дописани в него в изборния ден. А това е информация, която е необходима заради големия нерешен проблем с истинността на избирателните списъци. Също така, редица други данни, които досега бяха вписвани поотделно, вече ще бъдат събирани заедно – различните видове недействителни бюлетини, сгрешените бюлетини, унищожените от СИК бюлетини. Така се губи информация за различните причини, които правят бюлетините невалидни. Няма да се вписват отделно и неизползваните бюлетини. Отпадна и разбивката на недействителните гласове по кандидатски листи – така няма да знаем на кои партии се падат най-много невалидни бюлетини.

Управляващите оправдаха предложенията си с аргумента, че е необходимо да се опростят протоколите, за да се улесни работата на секционните комисии и да се намали огромният брой грешки. „Следва да се подчертае, че броят на унищожените, сгрешените и трите вида недействителни бюлетини е пренебрежимо малък, поради което вписването им поотделно на самостоятелни редове е излишно и само утежнява секционния протокол, без да носи някаква информация”, пишеше в мотивите към законопроекта. Управляващите твърдяха, че са почерпили своите доводи от предложенията за подобряване на изборното законодателство, направени от Централната избирателна комисия (ЦИК).

Заслужава да се цитира в пълнота обяснението на ГЕРБ защо не трябва да се описват невалидните гласове, подадени за различните участници в изборите: „Практиката досега по всички видове избори показа, че това е неработещо. На първо място, подобно разпределение на недействителните гласове няма никакво отношение към изборния резултат. На второ място, някои секционни избирателни комисии в действителност не извършват реално това разпределение и вписват нули във всички полета, въпреки проведеното обучение. На следващо място, контролата в секционния протокол, свързана с разпределението на недействителните гласове по партии, е сред най-често сгрешените протоколи. Също така, записаните в протоколите данни от разпределението на недействителните гласове по кандидатски листи се различават толкова много от реалните данни, че само могат да доведат изследователите до погрешни изводи.” Този коментар разкрива не само отношението на партията към публичната информация от изборния процес, но и слабата подготовка и работа на изборната администрация.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 001 Anonimen 30.01.2021 18:42

    Колкото повече им се клати властта, толкова по-арогантни и безскрупулни ще бъдат в манипулациите и фалшификациите на изборите. Страхът от търсене на отговорност за огромните кражби на милиарди от всички българи, които едва свързват двата края, извън управлението е огромен и панически!!!

RSS

Най-нови

Рубен Аморим

Аморим е новият фаворит за наследник на Клоп

След като вчера излезе информация, че ...

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня

Тя го вижда да си стяга куфарите и пита:

- Какво значи това?

Той:

- В Южните морета има един остров, където мъжът като прави секс с жена, му дават 25 евро.

Тя:

- Ха, тогава и аз ще дойда, да те видя как ще изкараш с 25 евро на месец!

 

към хороскоп хороскоп

овен

Денят ще ви предложи възможност да разгърнете пълния си потенциал

Сякаш служебните дела са поели властта над живота ви днес. Разбира се, важно е да свършите всичко и то по най-добрия възможен начин, както само вие можете, но не забравяйте и другите области на живота. А те могат да са много, много вълнуващи. Не се страхувайте да се срещнете с вътрешната си същност, това може само да ви направи по-силни и по-цялостни. Денят ще ви предложи възможност да разгърнете пълния