Свързани новини

29.01.2021 10:32

С 83 гласа "За" НС създаде фигура на прокурор, разследащ главния прокурор

Видян 3378 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Парламентът създаде фигура на прокурор по разследването на главния прокурор, предаде Фокус. Това се случи след като депутатите приеха параграф 2 от Наказателно-процесуалния кодекс на второ четене. "За" текста гласуваха 83 народни представители, "против" - 52 и "въздържали се" -5 , с което параграфът бе приет.

Въпреки че Съветът на Европа и Венецианската комисия дадоха отрицателни оценки за законопроекта на ГЕРБ, с който се създава фигурата на прокурор, чиято единствена задача ще бъде да разследва главния прокурор и неговите заместници, парламентът прие поправките. По време на дебата в пленарна зала управляващите дори не направиха опит да защитят измененията в закона от критиките на опозицията, предаде Сега.

Депутатът от БСП Филип Попов беше категоричен, че с този законопроект се създава поредният Франкенщайн в правната наука. "Нека се опитаме да разберем това правно новаторство и се помъчим да разберем що е то прокурор по разследваето срещу главния прокурор и дали не е поредният Франкенщайн в правната наука, роден от управляващото мнозинство", каза Попов. Той отбеляза още, че от кумова страма управляващите са предложили да отпадне разпоредбата, даваща възможност главният прокурор да отменя актове на прокурора, който ще го разследва, и попита защо тази разпоредба не бъде отменена за всички долустоящи прокурори и не е ли това същността на проблема с йерархичността на държавното обвинение.

Народният представител от левицата Крум Зарков пък изтъкна порок в приетите поправки - главният прокурор може да поиска отстраняването от длъжност на този, който го разследва.

"Според чл. 230 на Закона за съдебната власт, когато съдия, прокурор или следовател е привлечен като обвиняем за умишлено престъпление от общ характер, той може да бъде отстранен от длъжност от съответната комисия на ВСС и това до приключване на наказателното производство. Това се случва по мотивирано искане на главния прокурор, което се основава на предложение от наблюдаващия. Такава възможност не е предвидена и вие не правите поправка, че разследващият главния ще може да поиска от ВСС отстраняване от длъжността за времето на производството на обекта на своето разследване, т.е. на главния прокурор", заяви Зарков.

Основният говорител в подкрепа на законопроекта беше депутатът от НФСБ Христиан Митев. „Предполагам, че не


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Разговор между богаташ и новата му руса любовница:
- Миличка, трябва да ти призная нещо. Женен съм.
- Ох, така ме изплаши! Помислих, че яхтата не е твоя…

към хороскоп хороскоп

овен

Днес ще почувствате самоувереност

Сякаш служебните дела са поели властта над живота ви днес. Разбира се, важно е да свършите всичко и то по най-добрия възможен начин, както само вие можете, но не забравяйте и другите области на живота. А те могат да са много, много вълнуващи. Не се страхувайте да се срещнете с вътрешната си същност, това може само да ви направи по-силни и по-цялостни. Днес ще почувствате самоувереност, която ще ви помогне