Свързани новини

28.01.2021 22:31

България е в корупционна пандемия: САЩ

Видян 8655 пъти | Коментари 8
Гласували 2 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

“Корупционната пандемия не може да се лекува с еднократна или двукратна ваксинация. Лидерите на България трябва да подкрепят принципа, че никой не е над закона, включително и те самите. Те трябва да гарантират, че реформите следват тези принципи.” Това каза постоянният юридически съветник към посолството на САЩ в София Джесика Ким по време на онлайн дискусия, организирана от Атлантическия клуб, предаде euractiv.bg. Разговорът в сряда, 28 януари, бе воден от бившата посланичка в САЩ Елена Поптодорова.

Тя коментира доклада на Държавния департамент от миналата година, в който се казваше, че корупцията в България е ендемична. Ким смята, че в България възможността да разследва корупцията е отслабена заради олигархичните влияния и липсата на медийна свобода.

“За да достигне България пълния си потенциал, лидерите ѝ трябва да зачитат върховенството на закона”, посочи Ким. И подчерта, че правителствата системно са разчитали на това да разтълкуват даден доклад като добър и да кажат, че ситуацията се подобрява. Според нея лидерите в България много добре знаят какво е необходимо за истинска промяна, но правят малко, за да я постигнат. Според нея липсва политическа решителност за присъди за корупция.


Виж видео ТУК!

Ким коментира и доклада на Европейската комисия за върховенството на закона. Липсата на отчетност и контрол върху главния прокурор е предизвикателство, с което България трябва да се справи. Но справянето само с него няма да реши проблемите на страната. Той трябва да бъде решен паралелно с останалите предизвикателства, изброени от ЕК – липсата на медийна независимост, обвързаностите между властите, съставът и структурата на Висшия съдебен съвет, обясни съветничката.

Тя допълни, че американският модел не е универсално решение и може да не е подходящ за България. Американските прокурори не са част от съдебната власт. В нея са само съдиите, които са независими арбитри.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 008 Anonimen 31.01.2021 10:18

    Само дето не каза, че вируса се казва Борисов и ваксината срещу него е само една

  • 007 Anonimen 31.01.2021 09:31

    в БГ нищо не моше да се направи без таен подкуп и яка връзка-чиновниците са сган....

  • 006 Anonimen 30.01.2021 09:28

    Ха-ха! "Корупция" е евфемизъм за пенджабския нужник от най-малкото селце до капитола - крадеш и убиваш ненаказуемо. Още по-лошо е, че имате наглостта да се наричате българи. Българите са сечали ръце за чорибе.

  • 005 Рада Балканска 29.01.2021 14:31

    Кой разработи Борисков от секретар, кмет до помиер? Според ЦРУ 75% от подкрепата за борисков е фалшива. Защо това което направихте не ви устройва. Страх ви е да си загубите работата. Напротив в САЩ ще ви дадат по една лопата...

  • 004 Чурулик Марийкин 29.01.2021 11:50

    Джеси, вие се оправете с чернилките и джендърията у вас и тогава давайте акъл на другите. Ние криво, ляво тука ще се оправим и сами. Никой не разчита на правосъдието. Всеки се оправя както може. Да не би у вас да е по-различно? Нито престъпността ви е по-малка, нито корупцията, за наркоманиите да не говорим. Щом един доказан корупционер направихте президент, къде сте тръгнали да ни учите на морал? След като всичко лошо научихме от вас, дойдохте да ни кажете колко сме затънали. А защо не ги казахте тия работи, преди да профукаме три милиарда за ония смешни самолетчета? Я по-кротко!!!

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Бате Гошо:

 

- Какво е секс прaвилото за есента?

- Пaртньорът с хремa е винаги отдолу!!!

 

към хороскоп хороскоп

овен

Сякаш служебните дела са поели властта над живота ви днес. Разбира се, важно е да свършите всичко и то по най-добрия възможен начин, както само вие можете, но не забравяйте и другите области на живота. А те могат да са много, много вълнуващи. Не се страхувайте да се срещнете с вътрешната си същност, това може само да ви направи по-силни и по-цялостни.