Преспи по метър и половина, силен вятър и много блокирани автомобили – това са представлявали през тази нощ пътищата в област Добрич, като и към момента ситуацията там е най-тежка в национален мащаб. Това стана ясно от брифинг на Агенция „Пътна инфраструктура“ заради зимната обстановка в страната, съобщава бТВ.


Пътят Варна – Добрич вече е отворен за автомобили до 12 тона. За Силистра шефът на АПИ Георги Терзийски препоръча на гражданите да използват обходния път от Добрич през Тервел. „В Добрич в момента е най-тежко и това се вижда по многото автомобили със затруднения“, отбеляза той.


По думите му вчера над 20 души са били евакуирани с помощта на верижна машина. Сред тях има бременна жена, болни на хемодиализа и шофьори на автомобили, превозващи ваксини. Терзийски обясни, че доставката на препарата е била за по-късна дата, така че няма опасност снегът да наруши графика на имунизациите.


По думите му бедстващи хора няма, но подчерта: „Бедстващи са хора, които нямат възможност нито да продължат напред, нито да се върнат назад, за да могат да избегнат навяване и оставане в преспите“.


По думите му е нужно „допълнително решение“ за традиционно заснежаващата се АМ „Тракия“ при Карнобат. Той посочи, че т.нар фунии са природна даденост и от снегопочистващите фирми са се справили добре, тъй като след първоначалното отваряне, не са допуснали ново затваряне, въпреки силния вятър.