Всички действия на здравните власти са насочени към „държането на вируса на каишка“ и вече са изготвени мерки за нормалното протичане на изборния процес. Това заяви здравният министър проф. Костадин Ангелов, предаде бТВ.


Основната насока, по която се работи е осигуряване живота и здравето на всеки член на Секционните и Районните избирателни комисии. За тях ще бъдат подсигурени лични предпазни средства – по две маски с висока степен на защита, дезинфектанти и машини за филтриране на въздуха.


Членовете на СИК и РИК ще бъдат ваксинирани при желание. „Нашите усилия ще бъдат насочени към мобилните избирателни комисии, които ще влизат в контакт с лица, които са в изолация или карантина. Тези, които имат желание – ще бъдат ваксинирани. Наблюдавайки числата от желаещи във втора и трета фаза и броят на ваксините, които очакваме през февруари – съвсем реалистично е да можем от края на февруари да започнем с четвърта фаза. Така членовете на СИК ще могат да се включат в трета фаза и да постигнем ефективен имунитет до датата на изборите“, обясни проф. Ангелов.


По данни на здравното министерство през февруари страната ни ще получи около 260 хил. дози от ваксината на „АстраЗенека“, паралелно с това ще има доставки и от „Пфайзер“/ „Бионтех“ и „Модерна“. Според проф. Ангелов ще имаме достатъчни количества от препаратите за обезпечаване на нуждите на хората във втора и трета фаза, както и започването на четвърта фаза. 


„Гласуването в COVID отделенията ще бъде предизвикателство. Важно е да се знае каква част от пациентите желаят да гласуват, това ще стане с мобилни урни или урна в самото отделение. Няма да изложим на риск нито един член на СИК“, каза проф. Ангелов.


„В момента ЕК е сключила шест договора с шест производителя. За пет от тях вече са заявени  от държавите членки количествата. България е заявила за 2021 г. от тези пет производителя. Шестият производител  12 000 000 дози. Шестият производител, за който предстои да ни уведомят кога да се заявят количествата, обемът на заявката е 4,5 милиона. Общото количество за България става 16,5 милиона дози.