Реалистично е от края на февруари да започнем с 4 фаза на ваксинирането. Това стана ясно от думите за здравния министър проф. Костадин Ангелов по време на брифинга на Оперативния щаб. Припомняме, че България е на последно място по ваксинация.

В момента само 3 области са в червената зона по брой заразени с COVID-19. Това са Враца, Кюстендил и Плевен. В оранжевата зона са 19 области. За пръв път 6 области – Велико Търново, Габрово, Монтана, Смолян Разград и Търговище, са в групата с жълт цвят.

Здравните власти отново отчетоха положителни данни от разпространението на COVID-19. Най-ниска е заболеваемостта в Търговище, най-висока - в Кюстендил.

„Ситуацията до момента ни дава увереност, че мерките са дали резултат и вървим по правилния път”, заяви проф. Ангелов.


Строгостта на мерките у нас вече е доста под 40%, каза ген. Венцислав Мутафчийски, предаде бТВ.


„Когато се обсъждаше разхлабването на мерките със сигурност най-човешките доводи бяха за грижата за образованието и здравеопазването. Просветният министър беше пределно ясен - началните класове нямат никакви шансове за качествено дистанционно обучение. Това беше един премерен риск, който трябваше да поемем. Трябваше да жертваме нещо друго, за да могат нашите деца да се обучават“, каза Мутафчийски.


Той отново припомни как са се формирали мерките у нас, а именно по тексаска скала, която определя индекса на опасност на предаване на заразата в различни социални дейности. Скалата е от 1 до 9.


„С 1 е да отвориш писмо от пощата, а с 9 - да отидеш на бар. С 9 са и