Свързани новини

28.01.2021 13:21

Управителите на болници ще могат и да лекуват пациентите си

Видян 838 пъти | Коментари 1
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

           Управителите на лечебни заведения освен да управляват ще могат и да лекуват пациентите си. Това реши окончателно Народното събрание с промените в Закона за лечебните заведения, предаде БНР.


С поправките в закона се прави изключението за управители в публични предприятия, които изпълняват дейност като лекари или зъболекари, съгласно закона за лечебните заведения. С измененията на практика се премахва дилемата дали досегашните директори и управители да останат на постовете, които заемат в момента, или да лекуват пациентите си, подчерта вносителят на поправките, председателят на парламентарна комисия доктор Даниела Дариткова от ГЕРБ:


„Това при дефицит на специалисти гарантира достъпа на българските граждани до качествена медицинска помощ“.


С промените се премахва и възможността министърът на здравеопазването да удължава договорите на управители на лечебни заведения. Въпреки подкрепата от БСП и ДПС изразиха критики за създалата се абсурдна ситуация с функционирането на лечебните заведения заради изискванията към страната ни в процедурата за влизане в чакалнята на еврозоната, което на практика е поставило медиците пред дилемата.


Доктор Нигяр Джафер от ДПС заяви:


„Истината е, че предложената промяна е правилната, защото поправя старо предложение, с което забраняваме на директорите на лечебните заведения и то общинските лечебни заведения да работят като лекари. Остава въпросът обаче - законодателният хаос в системата“.


Озадачаващо е според опозицията финансовото министерство да продължава да е против измененията, още повече на фона на липсата на медицински кадри, особено в малките населени места.


От ГЕРБ обаче подчертаха, че внесените от тях промени задоволяват очакванията на икономическото ведомство, на Националното сдружение на общините, на синдикатите, на Българския зъболекарски съюз и на асоциацията на зъботехниците.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 001 Anonimen 28.01.2021 11:17

    Неграмотните корумпирани калинки от парламентарното мнозинство доказаха за пореден път, че всичко прието на високи скорости и на ангро трябва да се отмени. Сами си правят закони, сами си ги приемат безпардонно, сами си правят веднага след това поправките и пак си ги приемат....невиждана наглост и некомпетентност до сега

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня

- Каква е разликата между мъжа и микровълновата печка?

  Никаква, след 30 секунди всичко е готово.

                 

към хороскоп хороскоп

стрелец

Събитията днес може да ви тласнат към самооценка и преразглеждане

Събитията днес може да ви тласнат към самооценка и