Свързани новини

28.01.2021 09:31

Светът е заплашен от тотален срив - борба на всеки срещу всеки: Путин

Видян 2032 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

             "Ситуацията в света може да се развие непредсказуемо и неуправляемо. Ако, разбира се, не предприемем нищо, за да предотвратим това. Още повече, че има вероятност да се сблъскаме с истински тотален срив в света, който е заплашен от борба на всеки срещу всеки". Това заяви президентът на Русия Владимир Путин, който за пръв път от 12 години се изказа пред Световния икономически форум в Давос. Руският лидер разказа как се е изменил светът по време на пандемията и сподели вижданията си за настоящето и бъдещето на планетата. Форумът започна в понеделник, за първи път от половин век - в онлайн формат, отбелязва РИА Новости.

За сравнението с 30-те години на ХХ век

"Разбира се, в историята няма преки паралели, но някои експерти - и аз с уважение се отнасям към тяхното мнение - сравняват настоящата ситуация с 30-те години на миналия век. С такова мнение може и да се съгласим, и да не се съгласим, но по много параметри - по мащаба и комплексния системен характер на заплахите - определена аналогия все пак се набива в очи", заяви президентът.

(Преди дни западни анализатори сравниха COVID-19 с Хитлер и обясниха, че след като преди почти 80 години Западът в лицето на Чърчил и Рузвелт се е обединил със Сталин срещу общия враг, няма нищо страшно, ако и днес тръгне по същия път, бел. ред.)

За борбата "всеки срещу всеки"

"Ситуацията в света може да се развие непредсказуемо и неуправляемо. Ако, разбира се, не предприемем нищо, за да предотвратим това. Още повече, че има вероятност да се сблъскаме с истински тотален срив в света, който е заплашен от борба на всеки срещу всеки," отбеляза Путин.

Според президента, светът се сблъсква с два типа предизвикателства - социално-икономически и обществено-политически.

За социално-икономическите предизвикателства

Президентът подчерта, че основната изгода от глобалния ръст са имали развиващите се страни, но резултатът от това е задълбочаване на неравенството.

"Растежът на доходите остана за 1 процент от населението, а останалите останаха без повишение на доходите", заяви Путин.

Причина за изкривяването в глобалното социално развитие, смята той, е догматичната политика на отделни страни през 80-те години на миналия век. При това натрупаните социално-икономически проблеми се въплъщават в неустойчивостта на глобалното развитие.

"Ръстът на икономическите проблеми и неравенството разделят обществото, пораждат социална, расова и национална нетърпимост, при това такова напрежение излиза на повърхността дори в страни с утвърдени граждански и демократични институти, призвани да регулират и потушават подобни явления и ексцесии", заяви Путин.

За борбата с бедността

"По оценки на Световната банка, в Китай, например, броят на хората с най-ниски доходи е намалял от 1,1 милиарда през 1990 г. до под 300 милиона в последните години. Това безусловно е успех за Китай. В Русия - от 64 милиона през 1999 г. до около 5 милиона понастоящем. И ние смятаме, че това е напредък за нашата страна в най-главното направление", обяви Путин.

За противоречията

"Наблюдаваме отслабване на международните институции, умножават се регионалните конфликти, деградира и системата на глобалната сигурност... Клаус (Клауш Швааб, основател и президент на Световния икономически форум, бел. ред.) спомена вчерашния ми разговор с президента на САЩ и удължаването на договора за стратегическите настъпателни оръжия. Безусловно, това е стъпка в правилната посока. Но въпреки това противоречията се натрупват, както се казва, по спирала", подчерта президентът.

За ръста на напрежението в международните отношения



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Съвет към мъжете:
- Ако попаднете на остров, населен само с жени и поискат да ви убият - поискайте си едно предсмъртно желание. Да ви убие най-грозната. Така ще доживеете до дълбоки старини.

 

 

към хороскоп хороскоп

телец