Свързани новини

26.01.2021 12:03

Има няколко промени, които касаят наистина много хора: Бивш социален министър

Видян 2248 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

            Минимални осигурителни доходи и двата стълба на пенсионната система в България. Минималната заплата от 1 януари 2021 г. е 650 лева – с 40 лева повече в сравнение с изминалата година. С 10 на сто се увеличават бюджетните заплати. За цялата 2021 година са планирани средства за осигуряване на увеличението с 30% от 1 август 2020-а на заплатите в администрациите, които са натоварени с дейности по овладяване на пандемията и последствията от Covid-19. Промени има и в месечните детски надбавки. Семействата с доход до 410 лева на човек ще получават по 40 лева месечна помощ за отглеждане на едно дете, а за две – 90 лева. Влизат в сила и промени в Кодекса на труда. минималната пенсия е 300 лева, вместо досегашните 250 лева. Максималната става 1440 лева, вместо досегашните 1200 лева. През новата година продължава плавното покачване на възрастта и стажа за пенсиониране.

Иван Нейков, бивш социален министър, сега директор на Балканския институт за социална политика, коментира в "Нашият ден":

"Всъщност има няколко промени, които касаят наистина много хора. Първо, се вдигна минималният осигурителен доход в резултат на увеличаването на минималната работна заплата. Затова пък беше запазен таванът на осигурителния доход – той остана 3000 лв. За добро или за зло, продължава да има една отворена ножица между минималните осигуровки на самоосигуряващите се лица. Но земеделските производители, тютюнопроизводителите останаха с по-нисък праг – 420 лв. Това продължава вече много години. За съжаление и самите земеделски производители не искат, смятат, че това е плюс за тях, но когато дойде времето за пенсиониране, изведнъж се оказват с най-ниските пенсии.

Колкото до минималните осигурители прагове за икономически дейности – няма промяна тази година. Досега министърът на труда и социалната политика не успя да накара работодателите и синдикатите да постигнат споразумение и сега предизвикателството е дали министерството ще определи административно нови прагове. Мисля, че тази година ще караме със същите осигурителни прагове. Самият инструмент вече се е изчерпал. Дори яростта на синдикатите е намаляла по отношение на този инструмент и може би виждаме последните години от неговото съществуване. Когато една от страните в процеса категорично отказва да води преговори, предполагам, че виждаме финала на този инструмент. По-важното е дали този инструмент успя в борбата със сивата икономика? Работодателите в момента твърдят, че сивата икономика е над 30% от цялата икономика. Ако това е вярно, то този инструмент се е провалил.

Ако бяха постигнати друг тип договорености – трайно, постоянно, година след година да има едно нарастване на минималните осигурителни прагове – това можеше да доведе до друг тип политика по доходите. Само че не го направихме това нещо. Както не направихме връзка между работните заплати и квалификацията на хората.

След като явно вече се отказваме от минималните осигурителни прагове, единственият инструмент, който продължава държавата по някакъв начин да оказва влияние върху цената на труда, си остава само минималната работна заплата. Това вече не е достатъчно, особено в днешната икономическа ситуация. Следващият парламент би трябвало сериозно да се заеме с въпроса как да насърчи хората да инвестират в себе си и да видят пряката връзка между повишаване на квалификацията и повишаване на доходите. По-високо квалифицираният труд винаги е по-производителен и е логично да води до по-висока цена на труда. Това липсва в момента.

Мария Минчева, заместник-председателят на Българската стопанска камара, коментира в "Нашият ден":

"Безспорно, квалификацията се отразява върху равнището на заплащане – тази връзка е ясна за всички. Това е въпрос на договорка със съответния работодател. В момента начинът, по който се определят осигурителните прагове, не отчита нивото на квалификация.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Жената по природа е много добра, може да прости на един мъж дори и да не е виновен...

към хороскоп хороскоп

козирог

Днес може да се почувствате под напрежение

Днес може да се почувствате под напрежение от