Свързани новини

11.05.2009 11:30

Кремиковци отново на протест

Видян 1527 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

С половин час закъснение започна протестът на работниците от Кремиковци пред храм-паметник „Ал.Невски“, предаде БГНЕС. Причината за по-късния час за започване на протеста е, че работниците се придвижваха пеша през по-голямото разстояние от Комбината до центъра на София. Според лидера на КНСБ в Кремиковци Васил Яначков, ако от утре спре газоподаването към комбината, загубите ще бъдат стотици милиони левове. Ще е по-добре още около месец да продължи газоподаването към комбината, което ще струва около 5-6 млн. лв., като така ще бъдат запазени мощностите, посочи синдикалистът. Пред БГНЕС Яначков повтори идеята, която почти месец се коментира - да се продадат активи на комбината и така да бъдат изплатени закъснелите възнаграждения за работниците. Това предложение е направила и доц.д-р Валентина Попова до Софийски градски съд и синдика на Кремиковци. Според Яначков активите, които могат да бъдат продадени са земи на комбината между Ботунец и Челопечене- комбината там има 90 дка, 5000 табан на рудник Кремиковци, в Марикостино има метален цех, Феросплавния завод и ТЕЦ “Кремиковци“. Според Яначков не трябва да се съкращават около 1500 души до края на юни.
Около 200 протестиращи работници стоят пред храм - паметника „Ал. Невски“. Те са много добре охранявани от полицията и единственият плакат който се забелязва, освен синдикалните знамена е написан на английски „България днес - корупция и полицейщина“.
В момента е блокирано движението на столичната улица „Раковски“. Работниците се придвижиха пред Министерство на икономиката и енергетиката (МИЕ), улицата е блокирана от две полицейски коли, като и от микробусите на синдикатите, които озвучават протеста. Все още протестиращите обсъждат дали да тръгнат към Парламента или МС. Васил Яначков призова министъра на икономиката и енергетиката Петър Димитров да излезе поне пред медиите и да каже дали договора с бразилската компания е реалност или утре в 6 часа работниците, които поддържат пещта, да излязат от комбината, което означава, че ще трябва да се взриви пещта, ако няма газоподаване. Това би означавало спиране завинаги на съоръжението. Тъй като никой от МИЕ не се появи пред протестиращите работници, те събраха стотинки за кафе и ги хвърлиха пред входа на ведомството. В този момент работниците се насочиха към сградата на парламента със скандиране „мафия“.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

Виктория

Ергенът отпрати Барбара и Виктория

Състезателката по борба Барбара Иванова ...

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Възрастна дама иска да паркира колата си. Намества се между колите и блъска предната кола. След това блъска и задната.

Към нея бавно се приближава полицай и пита вежливо:

- Мадам, по слух ли паркирате?

към хороскоп хороскоп

козирог

Днес може да откриете, че простите решения са най-ефективни

Днес може да откриете, че простите решения са