Свързани новини

26.01.2021 01:01

Пада кабинетът в Италия

Видян 3055 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

В 10 часа българско време се очаква премиерът на Италия Джузепе Конте да подаде оставката на своето второ правителство пред президента Матарела, в чиито ръце ще прехвърли разрешаването на политическата криза в страната. Точно седмица по-рано, с груба покупко-продажба на депутати, кабинетът на професора по право оцеля буквално за една бройка в Сената. Правителствената пропаганда, че без управляващите няма как страната да се бори с коронавируса, лесно бяха опровергани, защото лекарите, а не министрите се занимават с тази тема.


Конте дойде на власт преди 2 години и 7 месеца като компромисна фигура, която да скрепи коалицията на дясната Лига с центристкото популистко Движение 5 звезди. През август 2019 г. лидерът на Лигата и вицепремиер Матео Салвини предизвика правителствена криза като подаде оставка в знак на протест срещу пречките, които му поставяха неговите колеги в борбата с незаконната емиграция. Червеният експремиер Матео Ренци се яви спасител, като с отцепените от него в група Жива Италия червени ексдепутати осигури мнозинство на новата управляваща коалиция между своята бивша партия - Демократическата -бивша комунистическа, и Движението 5 звезди. Конте стана премиер за втори път, не без помощта на президента Матарела.


Същият Ренци предизвика сегашната криза като изтегли двете си дами - министри от кабинета преди 2 седмици, с което се наложи искането на вот на доверие. Неговият аргумент беше недобрият План за възстановяване, за който страната има най-големи средства, предвидени от ЕС, независимо, че той е несравнимо по-добър от българския, като включва като основни акценти дигитализацията на образованието и здравеопазването, зелената икономика и науката, устойчивото развитие. С грозни комбинации вотът мина на косъм, но в социологическите прочувания само за ден управляващата коалиция изгуби 7 процента от поддръжниците си - падна до общо 34% (само 2 от 4-те партии в досегашното правителство имат шанс да влязат отново в НС, ЛЕУ и Жива Италия са под чертата), поради оставеното лошо впечатление в гражданите. 5 звезди спечели последните парламентарни избори през пролетта на 2018 г. с обещанието за нов начин да се прави политика - чиста и честна. В същото време трите десни партии, които се


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Тя го вижда да си стяга куфарите и пита:

- Какво значи това?

Той:

- В Южните морета има един остров, където мъжът като прави секс с жена, му дават 25 евро.

Тя:

- Ха, тогава и аз ще дойда, да те видя как ще изкараш с 25 евро на месец!

 

 

към хороскоп хороскоп

везни