Свързани новини

25.01.2021 16:31

ЕК предлага по-строги коронавирусни мерки при пътуване до и в рамките на ЕС

Видян 2405 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

            Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен обяви в понеделник, че ЕС предлага допълнителни мерки при пътуване в светлината на разпространението на нови варианти на коронавируса, които изглеждат по-заразни, предаде БНР.

Тя призна, че новите мерки ще бъдат "трудни, но необходими" и каза, че ЕС трябва "да пази безопасността и да не се препоръчват пътувания от несъществено значение".

Фон дер Лайен написа в Туитър, че ще се прилагат по-строги мерки за пътници към и от райони с по-висок риск, включващи тестване, карантини и бъдещ общ европейски формуляр за локация на пътници за влизащите в ЕС.

Тя обаче подчерта, че "трябва да избягваме затваряне на границите и да поддържаме продължаващо функциониране на единния пазар", като посочи, че достъпът до основни стоки, като храни или лекарства, е необходим "сега повече от всякога".

В допълнение към тези актуализации относно пътуванията извън ЕС, днес Комисията представя и предложение за актуализиране на препоръката на Съвета за координиране на мерките, засягащи свободното движение в рамките на ЕС.

Комисията предложи актуализация на препоръката на Съвета от миналия октомври за координиране на мерките, засягащи свободното движение в рамките на Европейския съюз.

В светлината на новите варианти на коронавирус и големия брой нови инфекции в много държави членки е необходимо силно да се обезсърчат несъществените пътувания, като същевременно се избягват затваряне на граници или пълни забрани за пътуване и се гарантира, че функционирането на единния пазар и веригите за доставки остават непрекъснати. Следователно са необходими допълнителни целенасочени действия за осигуряване на координиран подход по отношение на мерките, ограничаващи свободното движение в рамките на ЕС.

Предложението на Комисията определя допълнителна координация в две области, в които държавите членки вече са се договорили да работят заедно:

Актуализация на договорения цветен код за картографиране на рисковите зони и по-строги мерки, прилагани за пътници.

Актуализация на общия цветен код:

В допълнение към съществуващите цветове на зелено, оранжево, червено и сиво, Комисията предлага да се добави „тъмно червено“, за да се посочат областите, в които вирусът циркулира на много високи нива. Това би се отнасяло за район, където 14-дневният процент на заразени с Covid-19 е над 500 на 100 000 души.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня


"Моля, не повръщайте под масите! И там има ора..." - Надпис във врачанска кръчма

към хороскоп хороскоп

водолей