Свързани новини

24.01.2021 17:01

Най-богатият немец е босът на Lidl, който е неразпознат дори в малкия си град

Видян 13093 пъти | Коментари 2
Гласували 2 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна
"Най-богатият човек в Германия (б.р. с 30 млрд.евро) е и един от най-непознатите. Почти няма снимки на Dieter Schwarz, милиардер, собственик на веригата супермаркети с постоянни намаления Lidl. Той никога не е давал интервюта, не е участвал в репортажи. Дори и в родния му град Хайлброн (Баден-Вюртемберг) много от жителите не биха го разпознали на улицата. Журналисти от големите германски медии са се опитвали да разговарт с него или с близките му, но винааги са се натъквали на стена от дискретност. Дискретността не е необичайна черта сред много богатите германци, особено сред онези, които са натрупали капитала си в дистрибуторския бизнес. И милиардерите собственици на Aldi и Schlecker са неуловими за медиите. Те и техните семейства.
Има няколко биогрфични данни за Schwarz. Роден е в Хайлброн през 1939 година; син е на търговеца Josef Schwarz, който с партньор на име Lidl продавал плодове на едро. След като завършва гимназия, започва работа при баща си. През 1973 г. Schwarz решава да открие първия супермаркет, копиращ модела Aldi, който вече се разраства в цяла Германия, предлагайки ниски цени и голям избор от стоки и продукти. Тъй като не искал да използва собственото си фамилно име (означава „черно“ и напомня на „черния пазар“), решава да използва фамилията на партньора на баща му - кратко и силно. За да избегне правни проблеми, той купува правата от пенсиониран художник и учител на име Ludwig Lidl – открил го, след като прочел статия за него в местния вестник. Според списание Focus, художникът-учител получил 1000 германски марки.
Четири години след откриването на първия супермаркет, Lidl вече е верига от 33 магазина. През 1977 г. бащата умира и синът оглавява компанията. Паралелно с разрастването на Lidl, Schwarz стартира друго бизнес начинание - верига от хипермаркети, наречена Kaufland. Първият магазин се отваря в Некарзулм, до родния му град, и скоро следват други из цяла Източна Германия. Днес има повече от 1200 Kauflands в Германия и в други страни, а Lidl има 11 200 супермаркета в 29 държави. В Испания Lidl заема трета позиция на пазара, само след Mercadona и Carrefour (б.р. в България е втори след Kaufland от същото семейство).
Известно е също така, че повече от пет десетилетия Schwarz е женен, а съпругата му се казва Franziska,че има две дъщери, също непознати на широката общественост, и за които не е известно какво правят, няма никакви подробности за личния им живот. Изглежда, че семейната дискретност е валидна и в отделите за комуникация на техните компании: не се дава информация на медиите за основателя. Известно е, че когато навършва 65 години Schwarz се оттегля от всекидневния бизнес, но продължава да контролира Schwarz Group, която включва Lidl и Kaufland. Прави го чрез фондация, носеща неговото име, и собственик на акциите на групата. Той е най-големият меценат в родния му град. Освен всичко друго, финансира възстановяването на стара индустриална сграда, превърнала се в център, посветен на развитието на науката. Неговата фондация популяризира образованието, науката и научните изследвания и наскоро дари средства за разкриването на нови катедри в Техническия университет в Мюнхен.
Според Forbes, дискретният магнат е натрупал нетен капитал от 36 милиарда и 400 милиона долара (29 милиарда и 900 милиона евро), което го поставя на 40 място сред най-богатите в света. В списъка има само още едно немско име: това на наследниците на Karl Albrecht, един от двамата братя, създали Aldi - конкурентната на Lidl група супермаркети. Подобно на Schwarz, те също създадоха империя от скромен семеен бизнес, и също поддържаха стриктна дискретност до смъртта им (единият – през 2010 , а другията през 2014). Обществената телевизия ZDF наскоро излъчи репортаж за историята на Lidl, който започва с изречението: „Dieter Schwarz – феноменът, призракът“. Репортери пътували до Хайлброн и попитали жителите му дали разпознават ли Schwarz в една от малкото негови снимки. Повечето поклатили отрицателно глави. Те не могли да разпознаят собственика на четвъртата по големина група за дистрибуция в света", написа от Мадрид по публикация на Ел Паис дългогодишният кореспондент Йосиф Давидов.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 002 Anonimen 26.01.2021 09:32

    За разлика от германския бизнесмен, нашите новобогаташи са спечелили милионите и милиардите си по престъпен начин и няма случай до сега да са дарили за наука, техника или изкуство на своя град и държава

  • 001 Anonimen 25.01.2021 10:56

    Колкото пари изтичат от България за година само през Кауфланд и Лидъл, толкова еврофондове не можем получи за две години. Но се радваме като африканци на мъниста. Отделно течът от банки, телефонни оператори, вериги бензиностанции, енергоразпределения.... Отделно 2-та ни милиона емигранти, които произвеждат (на човек средно за ЕС са 30 000 евро) 60 милиарда евро годишно и пълнят социални и здравни фондове на партньорите ни. При тези условия и срещу тях да тичаме, пак няма да ги стигнем скоро.

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Млада семейна двойка е на излет в планината. Седнали са на тревата и си припомнят годините, в които още не са били женени. До тях си играе шестгодишният им син.

- Помниш ли, мила, на това място сме идвали преди седем години и точно тук правихме любов…

- Аз къде бях по това време, татко? – прекъсва го детето.

- Как да ти кажа, моето момче, на идване те носех аз, на връщане – майка ти!

 

 

към хороскоп хороскоп

телец

Днес домашната атмосфера може да бъде напрегната

Днес домашната атмосфера може да бъде напрегната, но