Свързани новини

24.01.2021 09:01

3 пъти по-скъпо идват стоките от Китай, инфлация пред вратата

Видян 2559 пъти | Коментари 1
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

 Цената на доставката на стоки от Китай за Европа е нараснала над три пъти през последните осем седмици, достигайки рекорден връх, тъй като недостигът на празни контейнери, произтичащ от пандемията, нарушава глобалната търговия, пише Financial Times.


Цената на превозването на 40-футов контейнер от Азия към Северна Европа е нараснала от около 2000 долара през ноември до над 9000 долара, сочат данни на превозвачи и вносители.


„Намираме се в безизходица... Цените се увеличават от клиенти, борещи се за ограничен ресурс – контейнери“, казва Ларс Йенсен от консултантската компания SeaIntelligence, предаде investor.bg.


Хиляди празни контейнери бяха блокирани в Европа и САЩ през първото полугодие на 2020 г., когато корабните компании отмениха стотици пътувания, тъй като блокадите заради коронавируса предизвикаха внезапно забавяне на глобалната търговия. Когато западното търсене на произведени в Азия стоки скочи през второто полугодие, конкуренцията сред корабните компании за налични контейнери доведе до рязък ръст на цените на товарите.


„Преминахме от огромен спад до исторически връх на обемите от товари и сега има повече терминали, които могат да ги обработват ефективно“, коментира Джон Бътлър, президент на Световния съвет по морски транспорт.


Задръстването на пристанищата допринася за по-високите цени, като корабните компании въвеждат допълнителни такси, за да компенсират по-дългото чакане, допълва той.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 001 Anonimen 24.01.2021 12:10

    Без китайски стоки може, но без храна трудно. Хранителните стоки у нас са хем пъти по-скъпи от другите ЕС държави, хем некачествени и вредни за здравето, всички мълчат и бездействат

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Млада семейна двойка е на излет в планината. Седнали са на тревата и си припомнят годините, в които още не са били женени. До тях си играе шестгодишният им син.

- Помниш ли, мила, на това място сме идвали преди седем години и точно тук правихме любов…

- Аз къде бях по това време, татко? – прекъсва го детето.

- Как да ти кажа, моето момче, на идване те носех аз, на връщане – майка ти!

към хороскоп хороскоп

стрелец

Финансовото ви състояние е поставено на изпитание

Финансовото ви състояние е поставено на изпитание.