Свързани новини

21.01.2021 10:31

Депутатите приеха Закона за българския жестов език

Видян 845 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Народните представители приеха Закон за българския жестов език. След приемането на закона българският жестов език се признава като естествен самостоятелен език, осигурява се безвъзмездна преводаческа услуга от и на български жестов език на глухите и сляпо-глухите лица, предаде Нова тв.


Българският жестов език ще бъде приложен в предучилищното и училищното образование, както и във висшето образование. Езиковата и културна идентичност на глухите лица се утвърждава като такава, увеличават се и възможностите за подготовка на специалисти за обучение по български жестов език.


С приемането на Закона за българския жестов език ще се изпълни стратегическа цел "Въвеждане на жестов език" от Плана на действие на Република България за  прилагане на Конвенцията за правата на хората с увреждания на ООН.


Законът въвежда разпоредби, които ще доведат до равноправно прилагане на българския жестов език в различни сфери на обществения живот. С това ще се промени в положителен аспект образователната, социалната и културната среда на глухите лица в България, с което и качеството им на живот.


Снимка: БГНЕС



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня


- Скъпа, ако умра, не ме жали дълго, омъжи се повторно, радвай се на живота, бъди щастлива. Само те моля да възпитаваш добре децата ни.
- Престани вече! Най-нормална супа е. Като не искаш, не яж!

към хороскоп хороскоп

козирог