Свързани новини

21.01.2021 09:29

Защо България предпочете ваксината на Astra Zeneca пред останалите

Видян 8734 пъти | Коментари 1
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

             България изостава от другите страни в Европейския съюз (ЕС) с темпа на ваксиниране срещу COVID-19 и основната причина за това е малкото количество доставяни ваксини.

Причината за това пък е, че държавата е предпочела да поръча повече от ваксината, която все още не е одобрена. Други държави от ЕС обаче са поръчали достатъчно от всички видове ваксини и сега могат да ускорят кампанията по имунизиране.

Предпочетеният от България производител е Astra Zeneca, пише Свободна Европа. Защо точно тази фирма? Сред възможните обяснения са по-ниската цена на техния препарат и по-малкото изисквания за транспорт и съхранение. В социалните мрежи хора питат дали има връзка и фактът, че начело на фирмата в България е майката на евродепутатка от ГЕРБ. Властите отричат всяко от тези обяснения. Така въпросът "Защо?" продължава да не получава отговор. В това време ваксинирането в други държави върви напред, а България изостава и така се оказа начело и в тази негативна класация.

Какво точно става?

До средата на тази година България планира да е ваксинирала около 36 % от населението си, което прави около 2,5 млн души. Такъв график представиха пред Свободна Европа здравните власти. Ако тази цел бъде достигната, това ще означава, че към края на месец юни страната ще е изпълнила първите две фази от имунизационната си програма, в които са включени медици и рискови групи, и ще може да започне масова ваксинация. По същото време Испания планира вече да е имунизирала около 70% от населението си, а Дания - цялото население над 16-годишна възраст.

Броят от 2,5 милиона ваксинирани българи ще бъде достигнат обаче само в случай, че Европейската комисия одобри за използване имунизационния препарат на Astra Zeneca. Това е фирмата, от която българската държава е поръчала най-голям брой ваксини (4,5 млн).


Засега разрешени за ползване в ЕС са два препрата – на Pfizer и на Moderna. Ако се разчита само на "сигурното", България ще получи по план до лятото на тази година ваксини, които ще са достатъчни за 750 хиляди души, което е само малко над 10 % от населението.

Към този момент България е последната държава в ЕС по темпа на имунизация, т.е. най-малко българи на всеки сто души са ваксинирани. Причината е очевидна - в момента няма повече ваксини. А причината за това е, че здравните власти са договорили най-големи количества за доставка с Astra Zeneca, които разработиха ваксина заедно с Оксфордския университет.

Повечето от останалите европейски държави са поръчвали сходни количества от различните фирми, за да могат да получат достатъчно бройки за бърз старт на имунизациите, които и да са първите одобрени препрати.

Разминаването между поведението на България и останалите страни от ЕС доведе до ситуация, в която и медии, и опозиционни политици, и граждани в социалните мрежи търсят обяснение на факта: защо България е фаворизирала Astra Zeneca на фона на Moderna и Pfizer?

Много хора в социалните мрежи обясняват това с факта, че дългогодишен изпълнителен директор на "Астра Зенека - България" е Зоя Паунова, а нейната дъщеря Ева Майдел евродепутат от ГЕРБ. Управляващите отричат тази връзка да има роля.
"Не сме вземали политическо решение"

Възможното с тази роднинска връзка беше отхвърлено от здравния министър Костадин Ангелов.

"Не сме вземали политическо решение, свързано с броя и доставката на ваксините. Никога не сме се ръководили от фирма, когато препоръчваме или поръчваме бройки ваксини, напротив - водили сме се от вид ваксина", каза пред журналисти в понеделник Ангелов, докато получаваше втората доза от ваксината на Pfizer.

    Тези политически мераклии са социални лешояди, които се хранят от грешките на хората.
    Костадин Ангелов

Министърът допълни, че “български политици, представители на опозиционни партии разпространяват неверни твърдения. Тези политически мераклии са социални лешояди, които се хранят от грешките на хората, които воюват на терена на войната, която водят гражданите с COVID-19".

Министърът каза още, че са поръчали от всички видове ваксини, "така че дозите от всеки вид да стигнат за около три милиона български граждани на вид ваксина, без да се ръководим от фирма или от нечий интерес".

Потърсихме от Министерството на здравеопазването данни за договорените доставки и тези данни показват различна картина.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 001 Anonimen 21.01.2021 15:48

    Както каза ББ по друг повод-сиромашка работа,поръчали сме 10 пъти по-евтинката ваксина,но затова пък ще я получим по-късно и ефективността й е по-малка.Супер,нали?А прословутата "прозрачност" на сделките в рамките на ЕЪ работи за това да не се разбере кой,как ,с кого преговаря и как влияят роднинските връзки на сделките с нашето здраве.Тъжна работа...

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

По улицата върви блондинка. Едната и гърда изскочила от блузата. Всички ахкат и охкат, и само един полицай намира в себе си мъжество да й каже:

- Госпожо, защо сте в такъв вид на обществено място!?

Тя си поглежда гърдата и възкликва:

- Ужас! Забравила съм си детето в автобуса!

към хороскоп хороскоп

стрелец

Последвайте интуицията си

Ако днес почувствате необходимост да се оттеглите и