Свързани новини

20.01.2021 09:24

К19 ще стане настинка като останалите к-вируси: Science

Видян 6790 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

           Ковид 19 вероятно никога няма да изчезне напълно според повечето експерти, но може да не е голям проблем. След масовото ваксиниране симптомите на болестта ще се смекчават, докато тя не стане напълно безсимптомна при възрастните и нещо като обикновена настинка при децата, твърди изследване, публикувано в сп. Science.

 Работата на учените от университета Емъри в Атланта, Джорджия, се базира на математически модел на еволюцията на вируса и на съпоставка с шестте други коронавируса, които се предават на хора - четири ендемични, с леки симптоми, и още два със сериозни и с висока смъртност, които не се превърнаха в пандемия.

Тя почива на схващането, че непознатият вирус, който може да надвие имунната система на възрастните , тъй като тя не е обучена да се бори с него, ще трябва да действа различно, когато повечето хора или са ваксинирани, или са били в контакт с него.

Учените допускат, че SARS-CoV-2 - вирусът, причиняващ COVID-19 - е по-сходен с с четирите коронавируса, причиняващи лека настинка, които вече са известни, отколкото с другите два по-опасни коронавируса - Тежкия остър респираторен синдром (SARS) от 2001 г. и Близкоизточния респираторен синдром (MERS) от 2012 г.

Ако това е вярно, вероятно вирусът няма да може да причинява тежка форма на болестта заради ваксините, но вероятността те да попречат на предаването му е по-малка. С времето само малките ще остават изложени на вируса, но симптомите ще са подобни на настинка, както вече става с познатите сезонни коронавируси.

Според Джени Лавайн от университета "Емъри", ръководила изследването, моделът предполага трансформация на вируса в период, който може да продължи година, но може да се проточи и няколко десетилетия. Всичко зависи и от скоростта на разпространение на вируса, и от тази на ваксинацията. Без масово ваксиниране "най-добрата възможност" за постигане на нужния за целта имунитет има висока цена - още стотици хиляди или милиони жертви.

Друг неизвестен отговор е колко трае имунитетът - в какъв период след преболедуване или имунизация човек не може да се зарази и да преболедува от тежка форма на COVID-19.

В изследването се описва процесът на превръщане на вирус от пандемичен в ендемичен (във вирус, който винаги ще се появява и ще може да създава огнища, без да заразява с тежки форми на болестта).

И други изследователи подкрепят подобна теза. За "Ел паис" Марк Липстич, епидемиолог от Харвардския университет, най-разумно е да се очаква, че през това десетилетие вирусът ще стане ендемичен и ще води само до зимни пикове на заразата. Това ще стане при две условия: ако имунитетът срещу тежката форма е траен, а контактът с леките форми го подсилват, и ако всички най-уязвими групи са ваксинирани (а това би намалило смъртността).

Според Липстич обаче не е сигурно дали действително SARS-CoV-2 е по-сходен с коронавирусите на настинката. "Бих заложил много пари" за хипотезата, че ще стане като настинките, "но не мисля, че е абсолютно гарантирано," казва за "Ню Йорк таймс" Липстич.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня

-Какво прави феминистката, когато чуе хубав виц?
-Смее се под мустак…

 

към хороскоп хороскоп

рак

Настроението ви ще е чудесно

Настроението ви ще е чудесно, а това ще ви помогне