Свързани новини

19.01.2021 09:31

Ресторантите да работят с 50% от местата до 22 ч.: Вицепремиерът М.Николова

Видян 1286 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

"Ще се обсъжда предложението ресторантите, по примера на хотелите, да отворят при капацитет от 50% и да работят от 6 часа сутринта до 22 часа, ако епидемичната обстановка позволява това разхлабване на мерките. Тези идеи тепърва ще се коментират с Националния оперативен щаб. Това заявих в „Денят започва“ по БНТ.  Туристическият сектор е най-пряко засегнат от коронакризата. В постоянен контакт съм с бранша, но най-важни са животът и здравето на хората.


Друго предложение е ресторантите да работят с предварителна резервация, но не всички заведения имат такава възможност. Разбира се, ще останат всички изисквания за разстояние между масите и пълна дезинфекция. Благодарих на всички, които спазват безупречно заповедта на здравния министър, всяко едно нарушение оставя петно за целия туристически бизнес. Правителството на България провежда политика с умерени мерки и трябва да се намери балансът.


По отношение на зимния сезон информирах, че резервациите в момента са около 35-40%, като най-предпочитани са къщите за гости и малките места за настаняване. Разчитаме и на резервации в последния момент и уикенд пакетите, но предвиждаме около 65-70% спад. Посещенията, които направих в зимните ни курорти, ми дадоха по-голяма надежда. В Пампорово и Чепеларе има предимно българи, гърци и македонци. По-големият проблем остава Банско, тъй като там се разчита предимно на гости от чужбина. Практиката до момента показва, че сънародниците ни са преоткрили България – и летните, и зимните курорти, както и вътрешността на страната.


Подготовката за Лято 2021 започна още през септември миналата година, като към момента са заявени 4300 чартърни полета за Летище Варна и между 6400 и 6700 за Летище Бургас. Предстои да бъде открито туристическо представителство във Варшава, тъй като полските туристи са изключително важни за нашата страна.


Относно рекламата на България, Министерството на туризма разработва различни рекламни кампании за целевите ни пазари. Предстои да бъде открит туристически информационен център в НДК, който да поеме представянето на България. Той ще бъде изключително иновативен, с дигитални табла и ще има служители, които да обясняват на туристите всичко за нашата страна, а не само за София. Браншът изисква да има такъв информационен център и ние ще зарадваме българите и всички гости от чужбина.


По време на интервюто бе обсъдена и темата за подкрепата на бизнеса. Посочих, че най-успешната мярка е 60 на 40, която за туристическия сектор е 80 на 20. Правителството даде ясна заявка за удължаване до края на март, а премиерът Бойко Борисов каза, че може да бъде продължена и до септември. Спасени са около 30 000 работни места. Това е най балансираната мярка, защото е директна подкрепа и запазва персонала", пише вицепремиерът в ресора М.Николова.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Детето на японка и българин е странна комбинация: Много му се работи, ама го мързи да стане.

към хороскоп хороскоп

телец