Свързани новини

18.01.2021 16:34

Борисов в онлайн церемония за присъединяването на България към Агенцията за ядрена енергия на ОИСР

Видян 2510 пъти | Коментари 1
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

     Министър-председателят Бойко Борисов ще участва в официалната церемония по случай присъединяването на България към Агенцията за ядрена енергия (АЯЕ) на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР), съобщиха от правителствената информационна служба. Церемонията ще се проведе онлайн на 19 януари, вторник. В рамките на церемонията приветствия по случай членството на страната ни в АЯЕ ще направят българският министър-председател Борисов, генералният секретар на ОИСР Анхел Гурия , генералният директор на Агенцията Уилям Магууд и министърът на енергетиката Теменужка Петкова.


През настоящата година България става 34-ата страна членка на Агенцията за ядрена енергия, в рамките на която участват държавите, опериращи почти 90% от инсталираните ядрени мощности в света. Страната ни става равнопоставен участник в международно сътрудничество с фокус върху високите постижения в областта на ядрената безопасност, технологиите, науката, законодателството и въпросите, свързани с околната среда и икономическия живот.


За България ядрената енергия играе важна роля за гарантиране на националната, регионална и европейска енергийна сигурност, като в същото време предоставя енергия на достъпни цени и е ключов елемент за преминаване към нисковъглеродна икономика. Нейното значение като основен стълб на европейската електроенергийна система без въглеродни емисии бе потвърдено и в публикуваната през 2018 г. дългосрочна визия на ЕК за намаляване на емисиите на парникови газове до 2050 г. Сътрудничеството между България и Агенцията за ядрена енергия на ОИСР ще допринесе в значителна степен за постигане на чисто и надеждно енергийно бъдеще, в което ядрената енергия играе важна роля.


Активното участие на страната ни в работните и специализираните органи, агенции и инициатива на ОИСР има първостепенно значение за подготовката на България за членство в глобалната общност на ОИСР. За целта в средата на миналата година българското правителство одобри допълнителни 1,2 млн. лв. за финансиране на дейностите по присъединяването на България към ОИСР. Членството е важен външнополитически приоритет за страната ни, но също така е от значение и за целия регион. Ангажираността на ОИСР с Югоизточна Европа е изключително полезно за успешното прилагане на необходимите реформи. През последните 10 години ОИСР се превърна от евроатлантическа в глобална организация на сходно мислещи държави и в момента членове на ОИСР са най-развитите икономики от Европа, Северна Америка, Южна Америка и Азия. Развитието на сътрудничеството с все по-широк кръг от държави допринася за налагането на добрите практики и постигането на по-добър живот в глобален план.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 001 Иван Якимов 19.01.2021 08:20

    Сътрудничеството межди България и Агенцията за ядрена енергия ще допринесе в значителна степен за ЧИСТО АТОМНО ЕНЕРГИЙНО БЪДЕЩЕ, в което ядрената енергия в развити страни, като Германия например, до 2030 година ще бъде сведена до НУЛА! Защо Германия се отказва от светлото ядрено бъдеще? Може би затова, защото там няма нито една политическа сила, която "да се бори" за такова бъдеще! Г Е Р Б => Б Е Л Е Н Е => Б С П Много бих искал да греша! Моля, корегирайте ме.

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня

Разговор между богаташ и новата му руса любовница:
- Миличка, трябва да ти призная нещо. Женен съм.
- Ох, така ме изплаши! Помислих, че яхтата не е твоя…

към хороскоп хороскоп

водолей