Свързани новини

18.01.2021 15:51

Репортери без граници: Не може социалните мрежи да контролират свободата на словото

Видян 1827 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Репортери без граници" (RSF) предлага способи против това технологичните гиганти да имат властта да решават дали акаунтите в социалните медии трябва да бъдат затворени, предаде Дневник.

"След като пренебрегваше в продължение на четири години фалшивите новини и речта на омразата, които президентът Доналд Тръмп публикуваше като президент на САЩ, Twitter едностранно реши на 8 януари да закрие окончателно акаунта @realDonaldTrump и след това, няколко дни по-късно, 70 000 други акаунта, свързани с конспиративното движение QAnon.

Facebook, Instagram и Twitch също спряха президентските акаунти за неопределен период, докато Amazon след това спря поддръжката на протръмпистката социална медия Parler. Всички тези решения бяха взети от компании от частния сектор без никакъв демократичен или съдебен контрол", отбелязват от организацията.

"Живеем в политическа дистопия", каза генералният секретар на RSF Кристоф Делоар. "Организацията на обществения дебат не трябва да се оставя на пазарните сили или на индивидуалните интереси. Трябва да наложим демократични задължения на водещите дигитални играчи."

    "Законите на обществения дебат бяха създавани от парламентите и прилагани от съдии, но сега корпорациите от частния сектор отговарят за това. Техните норми не са определени в демократична рамка със система за контрол и баланс, те не са прозрачни и не можете да ги обжалвате пред който и да е съд", заяви Кристоф Делоар,генерален секретар на RSF.

През декември еврокомисията предложи проект на Акт за цифровите услуги. Той има за цел да регулира съдържанието, публикувано в платформите.


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Съвет към мъжете:
- Ако попаднете на остров, населен само с жени и поискат да ви убият - поискайте си едно предсмъртно желание. Да ви убие най-грозната. Така ще доживеете до дълбоки старини.

 

 

към хороскоп хороскоп

рак