Свързани новини

18.01.2021 12:01

Ако ЦИК приеме ръчно броене на разписките от машините, изборите могат да бъдат касирани: Мая

Видян 3023 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

„Ако ЦИК допусне разписките да се броят и да са водещи при отчитането на резултата от машинния вот това ще е противозаконно и ще доведе до касиране на изборите. ЦИК да спре да обяснява как ще брои контролните разписки в нарушение на Изборния кодекс. Председателят на ЦИК (бивш член на ЦИК, предложен от БСП, сега - от ГЕРБ) и говорителят на ЦИК, предложен от БСП се опитват да заблуждават обществото, като упорито изопачават Изборния кодекс в желанието си да угодят на управляващите. Според тях водещи при машинното гласуване са разписките, които ще се броят и ще определят изборния резултат. Да, това може и да е било желанието на ГЕРБ и Обединените патриоти с промяната през 2020 г. в Изборния кодекс, но не са направили необходимите промени.“
 
Това заяви председателят на Гражданската платформа „Изправи се.БГ“ Мая Манолова в своя позиция.
 
Тя уточнява, че член 270 от Изборния кодекс гласи „Действия преди отваряне на избирателната кутия“ и ал. 2 определя, че преди отчитане на машинното гласуване и преброяване на бюлетините „отрязъците с номерата от бюлетините и контролните разписки от машинното гласуване се опаковат поотделно и се запечатват с хартиена лента. Хартиената лента се подпечатва с печата на комисията и се подписва от членове на комисията“.
 
„Няма как да се броят разписките, след като те вече са опаковани и отстранени от масата за броене. В раздела за преброяване на гласовете никъде не се казва, че контролните разписки се преброяват, така както това е уредено за неизползваните и сгрешените бюлетини. Да не говорим, че е безсмислено и тези бюлетини да се броят, след като вече не се вписват в изборния протокол“, категорична е Манолова.
 
„Изборният кодекс допуска контролните разписки да се преброяват само при хипотезата на чл. 269 от кодекса -  когато при възникнали непреодолими външни обстоятелства машинното гласуване се окаже невъзможно и гласуването продължи с хартиени бюлетини. Нормите на Изборния кодекс трябва да бъдат тълкувани в тяхната логическа последователност и взаимосвързаност, а не всяка норма да се тълкува отделно и извън целостта на нормативния акт“, допълва тя.


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Разговор между богаташ и новата му руса любовница:
- Миличка, трябва да ти призная нещо. Женен съм.
- Ох, така ме изплаши! Помислих, че яхтата не е твоя…

към хороскоп хороскоп

лъв