Плаващото сметище, което се образува на стената на ВЕЦ „Своге“ заради проливните дъждове, ще се чисти около десетина дни, смята зам.-кметът Илия Богданов, предаде бТВ.


„Вече трети ден се почиства. Техниката работи, осигурени са и допълнителни машини, но чисто технически няма как да стане по-бързо – това ще бъдат стотици курсове, които трябва да отидат до Депо Костинброд“, заяви Богданов.


Според Васил Шуманов, представител на ВЕЦ „Своге“, повече от един камион няма как да работи, тъй като мостът на централата може да поеме до 50 тона товар. „Сутрин се прави опесъчаване заради ниските температури, но те затрудняват самото идване на боклука към мястото, където щипката може да го вади“, коментира Шуманов.


По думите му около една осма от цялото сметище вече е почистено. Според Шуманов трябва да има разписана процедура какво се прави в такава ситуация, за да не се чака крайна инстанция да се произнесе – министерски съвет.


„Предстои значително затопляне от сряда, критичните дни ще са днес и утре. От сряда тази маса ще се размръзне, но единственият проблем е, че този остров няма как да доплува до щипката на машината“, коментира още той.


Снимка: бТВ