Свързани новини

16.01.2021 19:01

Премиерът на Естония подаде оставка заради разследване за корупция

Видян 1859 пъти | Коментари 1
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Премиерът на Естония Юри Ратас заяви, че подава оставка заради обвинения в корупция срещу неговата Центристка партия, предаде ДПА.


Решението му идва, след като във вторник четирима души от управляващата партия бяха задържани по разследване за предоставяне на държавен заем на частен строителен проект. Сред заподозрените са генералният секретар на Центристката партия, съветник на финансовия министър и строителен предприемач, който често е дарявал средства за предизборни кампании на партията.


Оставката на Ратас е факт, въпреки че главният прокурор на Естония Таави Перн уточни, че няма доказателства премиерът да е участвал в разследваната схема, нито да е знаел за нея.


“В създалата се ситуация, ръководейки се от своите ценности, взех решение да подам оставка от поста министър-председател. Това решение беше взето след консултации с ръководството и с парламентарната група на Центристката партия, както и с най-близките ми колеги”, обяви Ратас в сряда сутринта пред журналисти.


Разследването се концентрира около заем от 40 млн. евро за строителен проект в Талин. Решението на правителството предизвика дебат в Естония, а според прокуратурата то е било предварително договорено след голямо дарение за Центристката партия.


Юри Ратас е начело на коалиционен кабинет, който оглави през април 2019 г. Той беше министър-председател и в предишното естонско правителство между 2016 и 2019 г.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 001 Anonimen 16.01.2021 22:52

    Дори за единичен случай Прокуратурата на Естония си върши работата, за разлика от нашата при непрекъснати грандиозни афери и корупционни скандали

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня



COVID-19 е като рогата:

- Едни го имат.
- Други ще го имат.
- А трети никога няма да знаят, че са го имали ...

към хороскоп хороскоп

риби

Използвайте методичността си

Не позволявайте на ежедневните неразбории да помрачат