Свързани новини

16.01.2021 10:42

Духовници злоупотребяват със субсидии от ДФЗ

Видян 2480 пъти | Коментари 1
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Паметник на културата с 1000-годишна история е оставен на произвола на съдбата, въпреки че е спечелен проект за неговото възстановяване по Програмата за развитие на селските райони (ПРСР), съобщава agri.bg.


В центъра на поредния скандал за злоупотреба с европейски субсидии попада манастирът „Свети Георги“ край пловдивското село Белащица. През месец юни 2018 г. е подписан договор с Държавен фонд „Земеделие“ (ДФЗ) за неговото възстановяване.


Одобрените пари по подмярка „Проучвания и инвестиции, свързани с поддържане, възстановяване и подобряване на културното и природно наследство на селата“ е за близо 620 000 лв. Ремонтът на сградата е трябвало да приключи в началото на юни 2020 г., но още през януари кметът на село Белащица изпраща сигнал до областния управител на Пловдив, че договорът не се изпълнява, съобщава радио „Дарик“.


Междувременно манастирът продължава да се руши. За три месеца Икономическа полиция събира достатъчно доказателства, че въпреки спечелената обществена поръчка, ремонтни дейности не са извършвани.


На база на изготвения доклад ДФЗ сезира Върховна касационна прокуратура. Справка с устава на Българската православна църква сочи, че манастирът се стопанисва от Епархийския съвет, чийто председател е пловдивският митрополит Николай. Негов е и подписът под всички документи.


Окръжна прокуратура Пловдив завежда дело за предоставяне на неверни сведения в ДФЗ във връзка с проект, който се финансира с европейски пари. За такова престъпление по закон се налагат до 3 години затвор и глоба до 5 000 лв.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 001 Anonimen 16.01.2021 16:58

    И духовниците ни се изродиха, да не останат по-назад от лапачите във властта. Направиха така, че да не му се ходи на църква на човек, станаха пропагандатори на управляващите, отблъскващо

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня


"Моля, не повръщайте под масите! И там има ора..." - Надпис във врачанска кръчма

към хороскоп хороскоп

телец

Емоционалното напрежение може да надделее днес

Емоционалното напрежение може да надделее днес,