Свързани новини

14.01.2021 11:21

Актуализирането на втората пенсия не е добре уредено в закона: Експерти

Видян 1982 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Актуализацията на втората пенсия не е уредена в цялост, а  е оставена на преценката на пенсионните дружества. Това се казва в становище на Комисията за финансов надзор (КФН) по промените в Кодекса за социално осигуряване, касаещи методиката по изплащане на парите от втория пенсионен стълб. Той беше одобрен в сряда от комисията по социална политика в парламента, пише pariteni.bg.


Според КФН единственото условие сега е актуализацията да става с поне 50 на сто от разликата между постигнатата доходност и техническия лихвен процент. Останалите 50% от превишението на доходността над техническия лихвен процент служат за буфер във фонда за изплащане на пожизнени пенсии.


Отсъства обаче задължението пенсионното дружество да използва този буфер, вместо да намалява пенсията при доходност по-ниска от лихвата. Според КФН това е в ущърб на пенсионерите, които поемат основната част от инвестиционния риск, а получават само част от постигнатата доходност.


Аналогични пропуски има и при уредбата за разсроченото плащане, допълват от КФН. Затова те предлагат втората пенсия да се актуализира от 1 юли всяка година, като на актуализация подлежат плащанията, отпуснати поне 6 мисица преди края на предходната година.


От КФН настояват и да се разшири кръгът на наследниците, ако пенсионерът почине, като бъде включен пълният списък по Закона за наследството.


Освен това от регулатора препоръчват видовете пенсии, покритите рискове и начинът на определяне на размера на плащанията да се уреди в самия КСО, а не както е предвидено сега – в правилника на пенсионния фонд.


Това дава възможност пенсионните дружества да ги определят, като крие рискове, които застрашават интересите на потребителите. От КФН дори предлагат в КСО да бъдат записани и формулите, по които ще се изчисляват видовете пенсии.




Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня


"Моля, не повръщайте под масите! И там има ора..." - Надпис във врачанска кръчма

към хороскоп хороскоп

козирог