Свързани новини

14.01.2021 09:31

ЕС одобри консумацията на насекоми от човека

Видян 3637 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Насекомите се приближиха с една крачка по-близо до вечерята на европейците, предава Bloomberg.

Изсушеният жълт брашнен червей, ларвеният стадий на брашнения бръмбар, е безопасен за консумация от човека както в цялата си форма, така и като хранителна добавка под формата на брашно, постанови днес европейският регулатор по храните.

Становището на Европейския орган за безопасност на храните (EFSA) е първата стъпка, преди националните власти да обмислят дали да го одобрят за продажба под формата на закуска, протеинови блокчета, бисквитки и други храни, съдържащи насекомото като тяхна основна съставка.

Решението е победа за бизнеса с отглеждане на насекоми, който изследователската организация Arcluster прогнозира, че ще нарасне десетократно, надхвърляйки 4,1 милиарда долара в световен мащаб до 2025 г. Насекомите се очертават като по-устойчив източник на протеини поради по-ниското си въздействие върху околната среда и високата им хранителна стойност, привличайки рекордно финансиране от страна на фондове за рисков капитал и интерес от страна на гиганти като Cargill и Nestle.

„Брашненият червей помага да се създаде действително един нов източник на протеини за света по един по-устойчив начин“, коментира в интервю Хелене Зив, директор на отдел "Управление на риска и снабдяване с животински храни" към Cargill.

    „Ние сме много оптимистично настроени по отношение на неговите хранителни качества.“

Това е първата оценка на риска на насекомите като новаторска храна от EFSA, която предстои да се произнесе по още 14 други вида насекоми - от щурци до скакалци. Одобрението за жълтия брашнен червей ще създаде нови маркетингови възможности, заяви в интервю Андреа Гермини, ръководител на екипа за новаторски храни в базираната в Парма, Италия, EFSA. Регулаторът поясни обаче, че са възможни алергични реакции при консумацията на брашнените червеи.

Европа е в челните редици на процъфтяващата сцена на стартъп индустрията за отглеждане на насекоми с хранително предназначение, поставяйки ги като част от програмата си за устойчиво производство на хранителни продукти. Европейските власти насочиха значителни средства в изследвания и строеж на фабрики, като 27-те вече позволяват рибите, кучетата и котките да се хранят с брашно от насекоми.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня

Във Фейсбук:


 

- Здравейте група! Пия билката шафран, но не знам за какво помага


 

Коментар:


 

- И аз пия ракия - без да знам за какво помага...от 36 години, най-редовно без да пропускам вечер...

към хороскоп хороскоп

телец