Свързани новини

13.01.2021 12:20

Пристигна първата доставка на ваксината на Модерна

Видян 1503 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Първата доставка от 2400 дози на ваксината срещу Covid-19 на американската фармацевтична компания „Модерна“ пристигнаха в България. Това обяви по време на днешното заседание на правителството премиерът Бойко Борисов, както и разпореди на здравния министър ваксините да се поставят своевременно, предаде БНР:


„С идването на следващия ден трябва да започва ваксинирането. Да няма такива оправдания „ами останаха две, вместо да ги хвърлим“, да по-правилно вместо да се хвърлят, да се поставят. Но на следващия в списъка, а не подобно случаи, каквито имахме. Колкото по-рано свърши пандемията, толкова по-добре, защото на месец се харчат огромни пари“.


"БулБио" е единственото определено място за доставката на ваксината на "Модерна" у нас по договора, който е сключен между Европейската комисия и компанията производител. Препаратът е по-лесен за съхранение от този на "Пфайзер" и "Бионтех". Ваксината на "Модерна" се съхранява при температура от минус 20 градуса, а след изваждане от фризерите може да се съхранява на температура от 2 до 8 градуса до 30 дни, съобщи преди дни директорът на Изпълнителната агенция по лекарствата Богдан Кирилов:


"Всички РЗИ-та така или иначе разполагат с хладилници, тъй като от 2 до 8 градуса е стандартното съхранение на всички ваксини, така че по отношение на разпределянето и съхранението няма никакви проблеми."


Страната ни е поръчала общо половин милион дози от ваксината на "Модерна". Основното количество се очаква да пристигне у нас през месеците април и юли, като е възможно да настъпят промени в зависимост от производствения капацитет на компанията.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

ВМРО

ГЕРБ може и да не иска ППДБ да изчезнат: ВМРО

Днес Деница Сачева е завила, че времето ...

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня

- Каква е разликата между мъжа и микровълновата печка?

  Никаква, след 30 секунди всичко е готово.

                 

към хороскоп хороскоп

овен

Ден бърз и активен

Сякаш служебните дела са поели властта над живота ви днес. Разбира се, важно е да свършите всичко и то по най-добрия възможен начин, както само вие можете, но не забравяйте и другите области на живота. А те могат да са много, много вълнуващи. Не се страхувайте да се срещнете с вътрешната си същност, това може само да ви направи по-силни и по-цялостни. Ден бърз и активен. Определено ще ви е интересно и