Свързани новини

12.01.2021 11:29

Ваксинирането първо на възрастните позволява премахване на мерките: Д-р Стойчо Кацаров

Видян 1053 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Добрата организация на масовото имунизиране срещу Covid-19 позволява по-либерални мерки. Това мнение изрази пред БНР д-р Стойчо Кацаров, председател на УС на Центъра за защита на правата в здравеопазването.  

Не е нужно да се имунизира цялото население. Планът трябваше да включи бърза имунизация на възрастните хора – например на тези над 60-годишна възраст, тъй като това е рисковата група с най-висока смъртност, подчерта Стойчо Кацаров в предаването „Преди всички“.

„Ако те бъдат имунизирани и предпазени от заболяване, това е достатъчно, за да бъдат премахнати мерките. Останалите могат да се ваксинират и по-късно.“


Възрастните хора над 60 години са около 2 милиона, допълни Стойчо Кацаров. „Ако вземем предвид, че част от тях вече са боледували, част от тях няма да пожелаят да се сложат ваксината, може би контингентът, за който говорим, е около 1.5 милиона души, това значи 3 милиона ваксини. Това може да бъде реализирано в рамките на два месеца, така че към края на март страната да премахне всички ограничения.“

Кацаров смята, че „дори не е необходимо да се ваксинират всички лекари първи, а само тези, които са на първа линия“.

Има много сериозно недоверие към тези ваксини, изтъкна още Стойчо Кацаров. По думите му това е свързано и с недоверието към правителството от последните месеци.

„Не би трябвало да сме чак толкова изненадани, че доста хора – някои социолози казват около половината от населението не желае да се ваксинира с никоя ваксина“, коментира той.

Процес на масова ваксинация не може да се случи, ако не се включи цялата здравна система, не само общопрактикуващите лекари, заяви д-р Стойчо Кацаров.

„Наличните медицински кабинети в лечебните заведения са напълно достатъчни. Въпрос на добра организация е да се организира такава масова ваксинация. Процесът се усложнява от начина на съхраняване на тези ваксини.“

Запитан кога може да се постигне достатъчно задоволително ваксинационно покритие д-р Кацаров посочи:

„Ако варира със сегашните темпове – между 10 и 15 години. Ако успеем да доставим достатъчен брой ваксини и да организираме здравната система, смисълът на имунизирането на хората е това да стане за два-три месеца, след което да се премахнат всички ограничителни мерки – заведения, училища, маски, дистанция и прочее.“


Снимка: БГНЕС


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня

Съвет към мъжете:
- Ако попаднете на остров, населен само с жени и поискат да ви убият - поискайте си едно предсмъртно желание. Да ви убие най-грозната. Така ще доживеете до дълбоки старини.

 

 

към хороскоп хороскоп

стрелец

Събитията днес може да ви тласнат към самооценка и преразглеждане

Събитията днес може да ви тласнат към самооценка и