Свързани новини

12.01.2021 11:00

Затвориха невинна майка с бебе в килия на летището

Видян 8300 пъти | Коментари 5
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

 Автор: Валя Ахчиева | EURACTIV BULGARIA


 


Mайка с нейното 12-месечно бебе кацат с полет от Холандия на втори януари, но не са допуснати на територията на България от гранична полиция. Отнемат им българските документи, в които пише, че майката Катя Амие е бежанка от 20 години в България, палестинка без гражданство. Пристигнала е в държавата ни като 10-годишно дете, заедно с родителите си – също палестинци без гражданство. Едногодишната ѝ дъщеря Руейда е родена в София и е български гражданин.

Вместо майка и дъщеря да си отидат в дома си в София, а бабата да прегърне своето внуче, те са затворени в една стая на летището с прозорци с решетки. Властите им обяснили, че съгласно системата на МВР, майката е с отнет статут на бежанец от Държавната агенция за бежанците при Министерския съвет, а бебето е лишено от българското си гражданство още през септември 2020 г.

Майката нищо не знае за това. Тя и бебето ѝ са отсъствали от България десет месеца. Пандемията и коронавирусът я принуждават да остане в Белгия, където отишла при роднини.

Часовете и дните в заключената стая минават бавно. Майката Катя прави клипове с телефона си на условията, при които е принудена да живее с бебето.



  Виж видео ТУК!



Без дрехи, храна и баня

Двете нямат багаж. Нямат дрехи. Нямат храна. Няма баня. Няма топла вода. Има обща тоалетна на етажа. Бебето плаче. Майката се страхува. Ужасът я сковава още повече, когато гледа как претърсват ръчния и багаж. Как изсипват раницата ѝ, казвайки, че търсят ливанския и паспорт. Катя твърди, че такъв няма. Полицаите не откриват ливански паспорт.

Катя Амие има жилище в София и постоянен адрес в район “Красно село”. Тя обаче не е допусната до жилището си, в което има условия за отглеждане на бебе. В такива случаи е възприета следната практика – на чужденците им се налага административна мярка “подписка” и до уточняване на статута им те живеят на адреса си, а не в заключена стая на летището.

Само че Катя и бебето са оставени затворени. Те не могат да си купят вода, храна, тоалетни принадлежности и памперси от магазините на летището. На четвъртия ден от ареста им те дори не са получили храна.

Катя споделила това с един служител на Летище София и той е потвърдил нейните съмнения, че всъщност, в този ден умишлено били оставени с бебето без храна. Направеният запис на разговора доказва това.

Директорът на главна дирекция “Гранична полиция” в МВР Светлан Кичиков потвърждава, че майката и бебето са заключени на летището, но журналисти не се допускат, защото стаята им не е в зоната за обществен достъп.

“Не ме пускат у дома”



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 005 Anonimen 12.01.2021 17:36

    Хахахах. То Първанката и Инджи отнеха незаконно статутите на хиляди бежанци, вие за една майка с дете сте се закъхарили. Първанката и Инджи - герои от турски сериал.... предЦесателката и зам. предЦедателя на агенцийята.

  • 004 Anonimen 12.01.2021 14:19

    безобразие психопати садисти????????????‍♂️????‍♂️????

  • 003 Anonimen 12.01.2021 14:10

    Извращенията на тази власт нямат край! Колко по-ниско могат да паднат идиотите-гербаджии? Да воюват с бебета!?????? Лишени са от капка човещина! Отврат, отврат, отврат!

  • 002 гост 12.01.2021 13:57

    Няма отговорност, няма наказани, има само мръсната сган на чиновниците паразити, които загробват хора. Мръсни, долни помияри лайноядци - и тези в местните общини, и тези в агенции за клати крака и вдигни крака. БОКЛУЦИ!

  • 001 Anonimen 12.01.2021 13:06

    Това е безобразие!! Тези некадърници трябва да бъдат осъдени и понесат отговорност за неграмотното си управление!

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня



COVID-19 е като рогата:

- Едни го имат.
- Други ще го имат.
- А трети никога няма да знаят, че са го имали ...

към хороскоп хороскоп

лъв

Днес е възможно да сте изложени на по-високи нива на стрес


Днес е възможно да сте изложени на по-високи нива на