Свързани новини

11.01.2021 09:24

3 пъти повече доплащаме за здраве от другите в ЕС

Видян 5452 пъти | Коментари 8
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Българинът доплаща най-много за здравеопазване в Европа. Тютюнопушенето и затлъстяването са основните причини за влошеното здраве на нацията. Медиците ни застаряват. Повечето здравни стратегии не работят на практика в България, предаде БГНЕС.


През 2019 г. доплащането на здравеопазване у нас е 46,6%, което е близо три пъти повече от това в ЕС (15,8 %).


Общите разходи за здравеопазване като процент от БВП у нас също са по-ниски от средните за Евросъюза. Ние сме отделили 8,1%, докато в Европа този процент почти достига 10.


Основни причини за влошения здравен статус на българина са кръвно налягане, хранителният режим, тютюнопушенето и високият индекс на телесна маса. Равнищата на тютюнопушенето и консумацията на алкохол остават значително над средните за ЕС. Разпространението на тютюнопушенето сред българското население е най-високо в ЕС и е с почти седем процентни пункта над средното за ЕС. Не по-малко от 28 % от възрастното население, включително повече от един на всеки трима (35 %) мъже, пушат ежедневно. Равнищата на тютюнопушене сред младежите са сходни: разпространението на тютюнопушенето сред 15-годишните момчета е второто най-високо в ЕС (21 %, след Хърватия), докато 30 % от 15-годишните момичета —най-високото равнище в ЕС —са редовни пушачи.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 003 Anonimen 11.01.2021 11:27

    Мафията герб е стадо корпулентни полуграмотни примати с първа сигнална система - краде, яде, сере и се разкучва. Всъщност примат е комплимент, макаците не са примати, а полу- маймуни. Е, какво очаквате от човекоподобие с гени на маймуна?

  • 002 Anonimen 11.01.2021 10:57

    мафията герб убива

  • 001 Anonimen 11.01.2021 10:19

    97%, твърде много, от това население е с несъвместими гени и като последствие, с абонамент за някакво генетично или автоимунно заболяване. Автоимунните заболявания не се интересуват от ЕГН-то ни - атакуват без възрастова дискриминация. Естествено, с възрастта ефектът е по-забележим и твърде често фатален. Освен това, има автоимунни заболявания, които не са дефинирани като такива, но СА,които се разблокират по време на и след климактериума, когато настъпва драстичен спад в производството на хормони, ензими и други вещества участващи в метаболизма. Такова заболяване е напр. диабет втори тип, пернициозна анемия(неусвояване на вит. Б12) втори тип, някои видове психически заболявания и пр. За съжаление, климактериумът при нашето население настъпва твърде рано -между 35/36 - 42/43г( NB, климактериумът не е само менопауза и не е само за жените), а това ще рече всеки диагностициран навреме виси на здравна каса.За плебса - най-ефтинкото, за полковници, генерали и държавни служители - скъпарското.

Виж всички
напред
02|02
RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Тя го вижда да си стяга куфарите и пита:

- Какво значи това?

Той:

- В Южните морета има един остров, където мъжът като прави секс с жена, му дават 25 евро.

Тя:

- Ха, тогава и аз ще дойда, да те видя как ще изкараш с 25 евро на месец!

 

към хороскоп хороскоп

риби