Свързани новини

08.01.2021 13:41

Как измамиха Живков след оставката му - няма гаранции в бг политиката

Видян 9156 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

В продължение на вчерашния ни разказ за Операция Наследник, чието време за задействане Борисов като че ли изпусна, напомняме историята на Тодор Живков, когото многократно е посочвал за свой учител в този занаят. Още повече връзка между двамата лидери тези дни направи Жени Живкова в изненадваща своя поява по бТВ, което ни дава и "информационен повод". Фактите и обстоятелствата са любопитни, защото са поучителни и показват, че няма договорка, която не може да се наруши в българската политика, нито гаранции, които могат да се дадат, но да не се изпълнят. Историята е разказвана пред нас от сина му Владимир и присъства в писмен вид в мемоарите на тогавашния вицепремиер Георги Йорданов.


Неосигурил си наследник, пропуснал момента, вместо да разиграе, наистина да подаде оставка в края на 1988 г., Живков прави последен опит да напусне властта с гаранции на на заседание на Политбюро на ЦК на БКП на 9 ноември 1989 г. Смята, че прави изпреварващ ход преди пленума на ЦК на БКП на следващия ден. Хвърля нова, този път истинска оставка и очаква гаранции - запазване на парадния при соца пост на председател на Държавния съвет на НРБ ( де факто президент на републиката), както и привилегиите си като обитаването на резиденцията в Банкя, която е негов дом - той няма собствено жилище. Доверява се на подчинените си, които му създават спокойствие и уж се съгласяват.


Защо на другия ден Тодор Живков гледа като изоглавен на популярните кадри, на които е като паднал от небето? Защото оставката му е поднесена пред пленума от тогавашния премиер Георги Атанасов като отказ и от двата поста, които заема - както на генерален секретар на ЦК на БКП, така и на председател на Държавния съвет на НРБ. Според протокола му е изказана "дълбока благодарност" от поелия и двете длъжности Петър Младенов, но той знае, че това е само прах в очите.


Живков разбира, че е измамен, след като 35 години е изигравал всички. Ударът е чутовен!



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

По улицата върви блондинка. Едната и гърда изскочила от блузата. Всички ахкат и охкат, и само един полицай намира в себе си мъжество да й каже:

- Госпожо, защо сте в такъв вид на обществено място!?

Тя си поглежда гърдата и възкликва:

- Ужас! Забравила съм си детето в автобуса!

към хороскоп хороскоп

скорпион