Свързани новини

07.01.2021 15:53

Очакваме с ваксините да се ускори рестартът на туризма: М. Николова

Видян 1640 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Очакваме с ваксините да се ускори рестартът на туризма. Изпратихме една много необичайна и трудна година, изпълнена с предизвикателства и неизвестни. Но тя ни даде и много поуки, а бизнесът показа, че може да се приспособява и да следва новите правила и норми за работа. Това заяви вицепремиерът и министър на туризма Марияна Николова пред представители на бизнеса във Варна. В дискусията участваха Иван Портних, кмет на община Варна, и Стоян Пасев, областен управител.
Министърът информира, че приключи първата фаза на помощта от 35 евро за седалка за получаване на държавна субсидия, като 34 туроператора, които използват чартърни полети, подадоха заявления за това подпомагане. Изплатени са средства на 20 компании, като общият им размер е близо 3,5 млн. лв. От 1 януари тази година започва реализацията на втора фаза на тази мярка. Помощта е за турист, пристигнал в България в периода 01.01.2021–31.05.2021 г., и е в брутно изражение, т. e. преди приспадането на данъци или други такси. Тя ще бъде реализирана с вече одобрените, но неусвоени средства, поясни вицепремиерът.
През декември беше прието изменение в Закона за мерките и действията по време на извънредното положение, което регламентира въвеждането на нова мярка за държавна помощ и нейното прилагане, съобщи вицепремиерът. И уточни, че общата стойност на тази субсидия, която се отпуска от националния бюджет, е в размер на 51 млн. лв., с които предвиждаме да помогнем безвъзмездно на близо 1600 предприятия в сферата на туроператорската и туристическата агентска дейност.
Държавната помощ e предвидена за туроператорите и туристическите агенти под формата на безвъзмездни средства в размер на 4 на сто от техния оборот без ДДС през 2019 г., които ще трябва да се използват приоритетно за компенсиране на загуби, произтичащи от отказали се от ваучери клиенти, както и суми, удържани от доставчиците на услуги.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня


- Скъпа, ако умра, не ме жали дълго, омъжи се повторно, радвай се на живота, бъди щастлива. Само те моля да възпитаваш добре децата ни.
- Престани вече! Най-нормална супа е. Като не искаш, не яж!

към хороскоп хороскоп

козирог