Ако изборите бяха днес, най-вероятният резултат е шестпартиен парламент с неустойчиво от политическа гледна точка мнозинство и трудно съставяне на управленска коалиция.


Това сочат данните от проучване на „Алфа Рисърч“, предаде бТВ. Допитването е проведено от 15 до 21 декември 2020 г. сред 1017 души на територията на страната.


49,6% от участвалите в проучването смятат да гласуват, което е спад с около 10% спрямо септември миналата година. 28% се колебаят, а 22% са заявили, че няма да упражнят правото си на вот.


През декември подкрепата за ГЕРБ е 24,3%, а за БСП – 21,9%. Лидерите и на двете партии стабилизират позициите си, като Бойко Борисов възвръща част от доверието си. Сега то е 23,5% в сравнение с есента – 20,3%. Корнелия Нинова има 20,5% подкрепа.


Като трета парламентарна политическа сила през декември се нарежда партията „Има такъв народ“ на Слави Трифонов. От друга страна, упоритото въздържане от представянето на лица и приоритети започва да отнема от предимството им, посочват от „Алфа Рисърч“.


Подкрепата спада от 14,9% през септември до 10,2% през декември. Личната подкрепа за Слави Трифонов също спада – от 36% на 30,3%.


Същата е тенденцията и при подкрепата за "Демократична България". Тя спада от 9,4% до 6,1%, а лидерът на формацията Христо Иванов запазва персоналното си доверие от 14,7%.


Платформата на Мая Манолова „Изправи се.бг“ е най-близо до чертата от 4% с 4,9% подкрепа. Персоналният й рейтинг също бележи спад – сега е 30,3%.


ДПС се очертава като четвърта политическа сила със 7,2% подкрепа, докато симпатизантите на ВМРО и НФСБ намаляват и засега и двете формации остават извън парламента с 2,7%.