Свързани новини

05.01.2021 09:25

85 млн.лв. за майката на Гери Никол и скандална фирма от Министерството на правосъдието

Видян 12301 пъти | Коментари 0
Гласували 2 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

След съдебно дело и опит за избягване на конкретни отговори Главна дирекция "Изпълнение на наказанията" (ГДИН) все пак предостави информация на кого е платила десетки милиони левове за доставка на храни в затворите през последните години. Оказва се, че това е същото обединение, което преди година спечели и поръчката със същия предмет за над 50 млн. лв. - "Чех груп", съобщава capital.bg.


Според справката дирекцията е платила общо 34.47 млн. лв. на обединението в периода от 2014 г. до 2018 г., като първоначалният договор е продължаван с анекси през годините до възлагането на новата обществена поръчка. Ведомството се провали няколко пъти при провеждането на търговете, като това се случи едва през 2020 г., когато бе избран същият изпълнител - ДЗЗД "Чех груп", което беше и единственият кандидат.


За сравнение, в периода 2012-2014 г. девет други доставчика на храна са получили 5.7 млн. лв. за снабдяването на затворите, сочи справката на ГДИН.


Въпросното печелившо обединение е между две фирми - "Чех Йосиф Новосад" и "Финанс груп 2013". Собственик на първото е 23-годишният Йосиф Новосад, а негов съдружник е Пламен Стефанов Пенчев. Фирмата е производител на колбаси, млечни продукти и т.н. Тя беше замесена в скандали с храните за бедни преди около седем години. Както в. "Сега" писа тогава, именно "Чех Йосиф Новосад" бе издала сертификат за качество на фасул, част от който се оказа пълен с гъгрици.


"Финанс груп 2013" пък е собственост на Ирина Георгиева, която е майка на известната поп певица Гери-Никол и съпруга на варненски бизнесмен Николай Георгиев. Всъщност дружеството основно изпълнява поръчки за строителство. Фирмата има 10% участие в консорциума "Антична Сердика", реставрирал ларгото в София и нашумял покрай скандала "Ало, Банов". Дружеството изпълнява и ремонт на бургаското пристанище за 2.9 млн. лв.


Първоначалните два договора на "Чех груп" от 2014 г. са подписани чрез договаряне без предварително обявление - т.е. без състезание, и са за общо над 2 млн. лв. с ДДС, като срокът им на изпълнение е или до края на годината, или до подписване на нов договор след провеждането на обществена поръчка. До такъв обаче така и не се стига - от 2015 до 2018 г. са обявени общо четири поръчки, които обаче са прекратени заради "нередности", констатирани от Комисията за защита на конкуренцията. Taка на практика в продължение на поне пет години няма успешно проведена открита процедура за доставки на храни в затворите и обединението на "Чех груп" продължава да върши това, без да се налага да се конкурира с други фирми или да да предлага по-добри цени и съответно получава общо над 34 млн. лв.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня

Разговор между богаташ и новата му руса любовница:
- Миличка, трябва да ти призная нещо. Женен съм.
- Ох, така ме изплаши! Помислих, че яхтата не е твоя…

към хороскоп хороскоп

водолей

Ще си възвърнете вярата в хората

Ще си възвърнете вярата в хората, при това по някакъв