Свързани новини

04.01.2021 15:25

Британски съд отказа екстрадиция на Асандж в САЩ

Видян 1255 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Британски съд отхвърли молбата на Вашингтон за екстрадиция на основателя на "Уикилийкс" Джулиан Асандж в САЩ, където да бъде съден за шпионаж след публикуването на стотици хиляди поверителни документи, предаде "Франс прес". Решението е свързано със загриженост за психическото състояние на Асандж и риск от самоубийство, предава кореспондентът на БНР в Лондон. Тезата на адвокатите на Асандж е, че делото срещу него е политическо.

Американските власти разполагат с 14 дни да обжалват решението на наказателния съд "Олд Бейли" в Лондон и се очаква със сигурност да го направят.

Асандж сега ще бъде върнат в лондонския затвор "Белмарш", а неговата защита се очаква да внесе искане за пускането му под гаранция.

Преди заседанието десетина демонстранти се събраха пред съда с табели с надписи като "Не екстрадирайте Асандж, журналистиката не е престъпление" и "Освободете истината, освободете Асандж". Силите на реда им наредиха да се разпръснат в съответствие с коронавирусните ограничения.

49-годишният австралиец може да получи в САЩ присъда от 175 години затвор за публикуването от 2010 г. насам на над 700 000 поверителни документи за военната и дипломатическа дейност на САЩ, по-специално в Ирак и Афганистан.

Сред публикуваните документи има видеозапис как американски военен хеликоптер убива цивилни в Ирак през юли 2007 г., сред които двама журналисти на агенция "Ройтерс".

Джулиан Асандж беше арестуван през април 2019 г., след като седем години се укриваше в посолството на Еквадор в Лондон, където беше потърсил убежище след нарушаване на правилата на пускането му под гаранция. Той се страхуваше да не бъде екстрадиран в САЩ или Швеция, където беше издирван по обвинение в изнасилване, което впоследствие беше оттеглено.


Снимка: БГНЕС



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Диня и жена не се избират. Това си е чист късмет!

към хороскоп хороскоп

рак

Това е ден за споделяне и грижа към близките

Това е ден за споделяне и грижа към близките. Вашата