Да се направи изключение и на 31 декември ресторантите в хотелите да работят до 00.30 ч. часа ще предложи вицепремиерът и министър на туризма Марияна Николова на Националния оперативен щаб. Пред bTV Николова обяви и, че е била таен клиент - дегизирана с маска и качулка, за да провери качеството на хотелските услуги и спазват ли се мерките. 


Като министър на туризма ще предложа все пак на Нова година да може да се остане в ресторанта на хотела до полунощ, заяви Марияна Николова в предаването „Тази сутрин“.  


„Предложението на бранша е поне до 00.30 да могат да работят ресторантите в хотелите, за да могат гостите да посрещнат Новата година, вместо да разнасят храни и напитки в стаите“, обясни тя. По думите й няма да се допуска струпване на хора и провеждане на тържества. 


„Мисля, че така ще е и по-хигиенично вместо туристите да се разхождат и събират по стаите. Това зависи от допълнителни обсъждания с премиера и Щаба", добави министърът. 


„Направих няколко посещения като таен клиент с едно спортно яке и качулка в някои от хотелите, бях таен клиент във Велинград, за да видя дали наистина се спазват часовете. Бизнесът не си позволява нарушения – един да допусне нарушение, това означава, че ще е петно за целия бранш“, заяви вицепремиерът.


Относно зимния сезон министърът заяви, че в момента резервациите са на 30%, като и в следващите месеци отново ще се разчита на български посетители. Очакваме записвания в последния момент, както и гости от съседните страни Сърбия, Турция, Северна Македония, които могат да дойдат с кола, обясни още тя.


„Вчера направих инспекция. На Ястребец има туристи, на Пампорово и в Банско също. При инспекциите на място на 24 декември в спа курортите видях хората спокойно да си вечерят и приемаха обстановката“, посочи Марияна Николова. 


По отношение на туризма практиката показва, че антигенните тестове действат, заяви министърът.


На въпрос за започналата ваксинация срещу COVID-19 вицепремиерът посочи, че е готова да се ваксинира публично и очаква в най-скоро време да има тази възможност.