След като вече пристигнаха в София, няколкостотин дози от ваксината на „Pfizer“ вече пътуват и към Пловдив и Бургас и ще са там след около час, обявиха от здравното министерство.


В регионалната здравна инспекция в Пловдив, където са обособени два имунизационни кабинета, вече разполагат с фризер, в който ще бъдат поставени ваксините, съобщи бТВ.


Официална информация от Щаба засега няма, но според източници на bTV от около 1000 дози 400 ще бъдат разпределени в Пловдив, а останалите ще заминат за Пазарджик, Хасково, Стара Загора, Кърджали и Смолян.


Първият имунизиран в града под тепетата ще бъде в Университетската болница „Св. Георги“. Стана ясно още, че след като бъде поставена ваксината, данните на съответния човек ще бъдат вписвани в единна информационна система.


Междувременно в Бургас очакват 250 дози от препарата. Те ще бъдат разпределени сред служителите на COVID отделенията в 11 болници на територията на областта.


20 души от спешната помощ в Бургас също ще бъдат сред първите ваксинирани. Това ще се случи в манипулационна в регионалната здравна инспекция.


Ще бъдат ваксинирани и 75 души от университетската болница в града.


На 28 декември ваксини ще започне ваксинирането във Враца и Велико Търново.


По думите на здравния министър желаещите да се ваксинират са около 45 хиляди души, като броят им се увеличава.