Имам готовност да съм първият ваксиниран в България, тъй като с това действие ще покажа, че ваксината е безопасна и ефективна – това обяви пред журналисти здравният министър проф д-р Костадин Ангелов по повод имунизацията срещу коронавирус, предаде бТВ.


„Аз съм и лекар. Макар в момента да не съм на първа линия, искам да покажа на всички българи, че вярвам във ваксината и ваксинирането“, заяви той. По думите му днес на среща с участието на председателя на ваксинационния щаб, главния държавен здравен инспектор и директори на РЗИ ще се реши дали действително той да стане първият ваксиниран у нас.


Той посочи, че на 25 или 26 декември у нас ще дойде „символично количество“ от препарата на „Пфайзер“ и „Бионтех“ с цел всички страни от ЕС едновременно да започнат ваксинация на 27 декември.


В отговор на въпрос на bTV той уточни, че става дума за 9750 дози, които биха стигнали за над 4300 човека от рискови групи. Ваксините първоначално ще са в "Бул Био", а след това в сух лед ще пътуват до здравни инспекции в страната. Очаква се в неделя в три града едновременно да започне имунизацията.


Основните количества пък ще дойдат след Нова година.


По думите му вече е готова и заповедта, която ще приравни антигенните тестове за COVID-19 на PCR и така и двете изследвания ще влизат в официалната статистика.


Снимка: БГНЕС