Свързани новини

18.12.2020 18:12

Прокуратурата не откри нищо нередно в скандалните записи на Борисов

Видян 2808 пъти | Коментари 1
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Прокуратурата прекрати проверката за записите, в които се чува гласът на премиера Бойко Борисов как нарежда проверки и говори цинизми по адрес на председателката на парламента Цвета Караянчева. Наблюдаващият прокурор е стигнал до извод, че няма достатъчно данни, въз основа на които да се направи основателно предположение за извършено престъпление, обяви спецпрокуратурата, съобщава Сега.


Прокуратурата обаче не казва дали записът е автентичен. Но пък настоява, че е проверила фактите от него и не е установила проблемно поведение на Борисов. Досега в скандалите с изтекли записи обикновено прокуратурата правеше извод, че не са истински и затова няма да проверява съдържанието им. В случая се подхожда точно обратното - грижливо се опровергава съдържанието, без да се коментира автентичността на записа.


Проверката бе направена по сигнал на съпредседателя на "Демократична България" Христо Иванов, след като записът излезе през юни. В него се чува гласът на премиера да казва, че е наредил на държавни органи да ударят частна фирма; да се хвали, че е предварително уведомен; че на бившия зам. министър на икономиката Александър Манолев ще бъде повдигнато обвинение; да говори вулгаризми по отношения на европейски премиери; че ще "изгори" Елена Йончева и т.н. Няколко дни по-късно Борисов свика пресконференция, на която зад гърба му застана цялото ръководство на ГЕРБ. Там премиерът призна, че аудиозаписите, а и снимките от спалнята му, които бяха разпрострени, са автентични, но били манипулирани.


Прокуратурата обяснява, че е снела обяснения от Бойко Борисов, бившия вече финансов министър Владислав Горанов, зам.-председателя на Комисията за финансов надзор Мария Филипова, прокурорките Весела Стоилова и Биляна Гълъбова, както и бившия главен прокурор Сотир Цацаров и приемника му Иван Гешев. Изискани са множество документи и информация от различни учреждения и институции. За установяване на действителното съдържание на аудиозаписа е назначена техническа експертна справка, която установява идентичност между съдържанието на записа и възпроизведения разговор в сигнала, съобщава прокуратурата. Но не казва дали записът е автентичен или манипулиран. Елена Йончева обяви още през юли, че поръчано от нея изследване е потвърдило автентичността на записите.


Прокуратурата обяви, че анализът на събраните материали по преписката сочи следното:


"Не се установява да е провеждан визираният в сигналите разговор между министър-председателя Бойко Борисов и премиерите на Бавария, Полша и Унгария в присъствие на Владислав Горанов, Сотир Цацаров и Иван Гешев.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 001 ненужна 18.12.2020 21:42

    Няма никакъв смисъл от съществуването на сегашната неефективна и слугинажна прокуратура и стотиците милиони, които бедния българин дава ежегодно без да иска това, за да получават огромните си заплати, бонуси и масрафи и да се превръщат в мастити милионери и притежатели на луксозни имоти.

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня

Във Фейсбук:


 

- Здравейте група! Пия билката шафран, но не знам за какво помага


 

Коментар:


 

- И аз пия ракия - без да знам за какво помага...от 36 години, най-редовно без да пропускам вечер...

към хороскоп хороскоп

риби

Ще се наложи да се занимаете и с не толкова приятни дейности

Ще се наложи да се занимаете и с не толкова приятни