Свързани новини

18.12.2020 13:37

Washington Post: Защо правителството на Борисов оцеля след дълги протести?

Видян 2699 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

От юли българите почти ежедневно протестират срещу корупцията в правителството. Последният такъв протест се състоя на 14 декември , отбелязвайки също 31-годишнината от първия голям антикомунистически протест в България през 1989 г., пише Washington Post.

Но настоящият кабинет - коалиция между проевропейския съюз на Бойко Борисов, дясноцентристката партия ГЕРБ (Граждани за европейско развитие на България) и група крайнодесни националистически партии - оцеля и вероятно ще го направи до изборите през март. Защо?

Първо, правителството чака протестите да отслабнат, знаейки, че изборите са насрочени за 28 март 2021 г. Второ, социологическите проучвания прогнозират, че парламентът ще продължи да бъде разделен между няколко партии - без ясна алтернатива на съществуващата кабинета на кабинета. Общественото доверие в политическите партии и парламента е ниско и протестиращите нямат единна избирателна стратегия.

Кои са протестиращите?

Протестите включват много различни групи, партии и политически движения: групи за опазване на околната среда, родители на деца с увреждания , националистическото движение „България, обединена от една цел“ (BOEC), студенти и „ Отровното трио “. Последният е група от трима мъже на средна възраст, които се стремят да бъдат провокативни чрез целенасочени действия, като например носене на ковчези по време на протести, подигравки с премиера по време на политически токшоута и организиране на седящи места на основните места за движение в София. През ноември полицейските сили също организираха протести в София, настоявайки за увеличаване на заплатите и по-добра защита по време на пандемията.

Един от политически най-разпознаваемите лидери на протестите е Христо Иванов, основател на дясноцентристката партия „ Демократична България “. Той беше вицепремиер и министър на правосъдието в правителството на Борисов през 2014 г. Той подаде оставка през 2015 г. на фона на разногласия с Борисов относно необходимостта от съдебна реформа .

Протестиращите настояват за оставките на Борисов, неговото правителство и


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Жената по природа е много добра, може да прости на един мъж дори и да не е виновен...

към хороскоп хороскоп

скорпион