01/02

Свързани новини

18.12.2020 12:30

Защо спешно се закриват детски домове при локдаун: БСП

Видян 1131 пъти | Коментари 1
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Какво налага спешното закриване на Дома за медико-социални грижи за деца „Мария Луиза“ в казанлъшкото село Бузовград и защо се прави, когато държавата е блокирана от извънредни мерки – това питат депутатите Георги Гьоков и Донка Симеонова министрите на здравеопазването и социалната политика.


22 деца ще бъдат отведени неясно къде, а 25 души персонал остават безработни след 31-ви декември. Почти 70% от настанените деца са със заболявания от целия спектър на медицинската патология – детска церебрална парализа, хидроцефалия, микроцефалия, вродени малформации, генетични заболявания, изоставане в умственото развитие и т.н. До момента ръководството на Дома не е уведомявано и подготвяно по никакъв начин за предстоящото закриване. Според депутатите обществото не е в достатъчна степен убедено, че деинституализацията е най-правилното решение, особено що се отнася до децата с тежки увреждания и лишени от родителска грижа, а и защото не вижда перспективата за тях.


В Ковид-кризата деца и персонал тихомълком напускат и старозагорските домове „Българка“, „Теофано Попова“ и „Мария Тереза“. Надяваме се, че в дните преди Рождество Христово двете министерства ще осъзнаят необходимостта от спешно ново решение за домовете, ще проявят конституционното си задължение за добра грижа и нравственост и ще докажат, че животът на едно дете в държавен дом по време на пандемия може да бъде тяхна отговорност за медицинско, социално и образователно подпомагане“, написаха до министрите и техните структури жените-социалистки от област Стара Загора. Преди седмица депутатът Георги Гьоков зададе въпроси към социалния министър и за неясното бъдеще на децата от старозагорските домове.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 001 каВАЛЕРИ Галантния 18.12.2020 13:35

    22 деца ще бъдат отведени неясно къде-kak така, неясно къде! Ясно е-на един стол пред някое "Лечебно" заведение, за да умрат на стълбите.Що пари ще спести правителството от тези деца,вий наясно ли сте бе граждани! Избори идат, кой ще хвърля на своите избиратели педесетачки през прозоеца на каляската.А тези деца са УЖ болни, както казвам аз, каВАЛЕРИ Галантния, и не се нуждаят от никакви грижи, та затва разтурваме домовете им.

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Бате Гошо:

 

- Какво е секс прaвилото за есента?

- Пaртньорът с хремa е винаги отдолу!!!

 

към хороскоп хороскоп

скорпион