Свързани новини

08.05.2009 09:19

Венецуела национализира петролни активи

Видян 1535 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Правителството ще поеме контрол над активите на петролни компании, работещи във Венецуела, съобщи президентът Уго Чавес, затягайки хватката си върху индустрията, предаде БГНЕС.


По-рано венецуелският парламент одобри закон, позволяващ национализацията на група петролни компании. Чавес заяви, че поемането на контрола ще се извърши днес на езерото Маракайбо. "Утре ще започнем да си връщаме активи и стоки, които вече ще принадлежат на държавата като обществена собственост, каквато винаги е трябвало да бъдат", заяви Чавес. Той добави, че хиляди работници ще преминат към държавната нефтена компания PDVSA. Законът ще позволи впоследствие и по-лесното отнемане на активи от гиганти като Халибъртън и Шлимбергер, докато държавната нефтена компания PDVSA натрупва милиарди долари в дългове, докато цените на петрола остават ниски.
Социалистическият президент национализира петролни проекти на стойност милиарди долари преди 2 години и в момента се насочва срещу по-малките компании, на които правителството се бореше да плати, докато доходите спадаха през последните месеци. Решението може да доведе до още по-голямо забавяне в производството на страната, принадлежаща към ОПЕК, след години на недостатъчни инвестиции от PDVSA, която спонсорира социалните програми, които поддържат популярността на Чавес.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня



- Мамо, излизам. Да купя ли нещо?

- Купи си апартамент и се махай! На 45 си вече.

към хороскоп хороскоп

козирог

Погрижете се и за собствения си просперитет

Погрижете се и за собствения си просперитет. Денят е