България подпомага Северна Македония с безвъзмездна финансова помощ на стойност 579 789 лева. С парите ще се финансират седем проекта по линия на официалната помощ за развитие и хуманитарна помощ чрез бюджета на външното ни министерство, предаде бТВ.


Споразуменията по първите четири обекта са на стойност 415 480 лева и засягат областта на здравеопазването, развитието на младежта и гражданското общество.


Споразумения бяха сключени със Сдружение за лечение на деца „В моя свят“ от Скопие за изпълнението на два проекта - „Реконструкция и оборудване на Първия дневен център за младежи и възрастни с нарушения в аутистичния спектър“ на стойност 234 700 лева и „Провеждане на лечение и сензорна терапия на деца с аутизъм, синдром на дефицит на вниманието и хиперактивност и синдром на Аспергер от социално слаби семейства 2021 г.“ на стойност 73 340 лв.


Другите два проекта, които целят да подпомогнат развитието на гражданското общество и младежта, са „Подкрепа за международен обмен на НПО“ на стойност 47 583 лв. и „Създаване на Център за развитие на детско и младежко творчество „Творителница“ на стойност 59 857 лв.


Предстои подписването на още три споразумения.


Подписаните споразумения за проекти са в рамките на приетото по-рано този месец от Министерския съвет решение за отпускане на общо 2 560 812 лева безвъзмездна помощ за финансиране на проекти в Република Северна Македония, Република Сърбия, Република Албания, Босна и Херцеговина, Черна гора, Косово, Украйна, Молдова, Грузия, Армения.


Изборът на проектите, извършен заедно със страните бенефициенти, е в съответствие със задачите на българската външна политика, сред които са укрепване европейската перспектива на държавите от Западните Балкани.