Свързани новини

15.12.2020 11:32

Военна нива за милиони

Видян 3670 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Автор: Валя Ахчиева, euractiv.bg


Работници от стъкларския завод “Рубин” в Плевен се страхуват, че ще си загубят работата, защото чуждестранният инвеститор “Глас България” си тръгва от страната. Надеждата на над 500 човека да продължат да работят и след реновирането на предприятието от чуждестранния инвеститор започва да се изпарява, след като доставените машини започнали да се опаковат, а инвеститорите започнали да търсят начин да променят локацията на техните намерения в друга държава.

Дружеството “Глас България” има сертификат за инвеститор от Клас “А”. Той е издаден от Българската агенция за инвестиции, след като са инвестирани близо 40 млн. лева у нас, а предстои да се вложат още 38 млн. лева в изграждането на пещ за бяло и цветно стъкло. Този сертификат дава правото на инвеститора да придобие без търг имот частна държавна собственост. Инвеститорът избира имот – нива край Божурище, собственост на Министерството на отбраната. Намерението му е да изгради там открита площадка за готова продукция. Министерството на отбраната се съгласява, Областният управител на Софийска област стартира процедурата по Закона за насърчаване на инвестициите.

Всички документи са подадени през август 2019 г. Но през юли 2020-а, инвеститорът пише на министъра на отбраната Красимир Каракачанов, на министъра на икономиката Емил Караниколов и на Областния управител на Софийска област Илиан Тодоров, че се отказва от процедурата, защото МО и областният управител я възпрепятстват.

Георги Пасков, член на Борда на директорите на “Глас България” отказа да отговори наистина ли инвеститорът ще напусне България вместо да изгражда пещ за бяло и цветно стъкло. Пасков обясни, че тези неща ги решава Бордът на директорите в чужбина. Че има водени разговори за това, но повече не може да коментира.


 


 ВИЖ ВИДЕО ТУК!


 


Нивата

Избраният имот е в землището на община Божурище, в с. Гурмазово, вляво от магистралата София-Калотина. Според кадастралния план е земеделска земя четвърта категория. И без право на застрояване според Общия устройствен план. Държавна нива. Тя граничи от другата страна с крайните къщи на селището.

Преди много години, тези близо 93 декара са били част от Военно-промишления комплекс на армията. Но през годините на социализма, хората от съседните къщи са си направили градинки за отглеждане на зеленчуци върху чуждата земя. Това не се е променило и сега. Новото през годините са големият брой стълбове за високо напрежение, разположeни навсякъде в имота.

Има ли пороци в процедурата за продажба на държавни имоти по Закона за насърчаване на инвестициите?

Неуспешният  опит за продажба на този имот е направен от областната управа на Софийска област. След обявена процедура и възложени пазарни оценки на три оценителски фирми, по едни и същи критерии, са получени оценки с разлика от милиони левове. Най-ниската е само 190 хил. лв., а най-високата е 3,65 млн. лв. – почти 20 пъти повече.

Когато става дума за продажба на държавен имот, подозрения винаги възникват както при много ниска цена, така и при прекалено висока.

Затова проверихме кой какво е правил в тази процедура, в която участват 5 министерства и една общинска администрация.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Блондинка опитва да постъпи на работа в полицията.

Възрастният шеф в полицията я поглежда и пита:

- Ще ви задам няколко въпроса. Колко е две по две?

- Ъъъъ, четири.

- Добре. Корен квадратен от 100?

- Ами, десет!

- Отлично. Кой е убил Ботев?

Блондинката замълчава.

- Не знам, - накрая казала тя.

- Добре, помислете и елате утре

Блондинката се обажда на приятелка. Тя я пита:

- Взеха ли те на работа?

- Не само, че ме взеха, но вече ми поръчаха и разследване на убийство!

 

 

към хороскоп хороскоп

телец