Свързани новини

07.05.2009 18:09

България се превръща в страна-дестинация на трафика на хора

Видян 2133 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

"България се превръща в страна-дестинация на трафика на хора", каза Антоанета Василева, секретар на Националната комисия за борба с трафика на хора по време на международния форум "Предизвикателства, добри практики и сътрудничество за превенция и борба с трафика на деца", предаде БГНЕС.


Доскоро страната ни е била страна на произход на трафика на хора и страна на транзит. Обикновено от България жертвите са били трафикирани предимно до страни от Западна Европа. Там има търсене както на евтина работна ръка, така и на сексуални услуги. Според Василева, в света все повече се търси предоставянето на сексуални услуги от деца. България е транзитна страна за жертви от Украйна, Молдова и Русия. Зони на дестинация у нас са Черноморието, Сандански и други курортни селища. Василева коментира, че Варна е изключително ярък пример за това как един град е район не само на произход, заедно с Шумен, Добрич и Търговище, но и дестинация за жертви като украинки и молдовки.
Три са възрастовите групи на експлоатация. Първата е между 6 и 13 години, в която децата биват експлоатирани трудово в джебчийство и просия. Между и 13 и 18 години децата и особено момичетата преминават към сексуална експлоатация, която продължава и в следващата група – 18-25 години. При възрастните трудовата експлоатация продължава и до 55-60 години. Често срещано явление, според Василева, е в кризисните центрове на комисията да попадат деца, които са били продадени от родителите си. Те могат да престоят в центровете само 6 месеца, след което отново се връщат при своите семейства.
Най-големият бум на трафика на българчета беше през 2005 година, когато само във Виена бяха идентифицирани 650 деца-жертви. За миналата година случаите са намалени до 35, но те са с 15 деца, което показва, че има случаи на деца, трафикирани по няколко пъти. По данни на Държавната агенция за закрила на детето през миналата година има 71 случая, 43 случая от които са в Гърция. Според Антоанета Василева, това налага да се вземат незабавни мерки срещу трафика както от българска, така и от гръцка страна. "В Гърция ние се състезаваме с албанските деца", посочи тя. Освен това, България е една от малкото страни в Европа, които транзитират бременни жени, с цел да продадат децата си зад граница. Основно тези жени са от ромски произход, а основната дестинация е Гърция. По неофициални данни момиченцата струват между 13 и 14 хил. евро, а момчетата към 18 хил. В концепцията на форума е заложено създаването на регионална работна група за превенция и борба с трафика на деца на Балканите. Инициативата за създаването й е изцяло българска.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня

Блондинка опитва да постъпи на работа в полицията.

Възрастният шеф в полицията я поглежда и пита:

- Ще ви задам няколко въпроса. Колко е две по две?

- Ъъъъ, четири.

- Добре. Корен квадратен от 100?

- Ами, десет!

- Отлично. Кой е убил Ботев?

Блондинката замълчава.

- Не знам, - накрая казала тя.

- Добре, помислете и елате утре

Блондинката се обажда на приятелка. Тя я пита:

- Взеха ли те на работа?

- Не само, че ме взеха, но вече ми поръчаха и разследване на убийство!