Свързани новини

13.12.2020 10:00

ООН поиска извънредно положение за климата

Видян 1796 пъти | Коментари 1
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш призова правителствата да обявят "извънредно положение за климата" и да изпълнят обещанията си да намалят замърсяването с въглерод, докато се възстановят от пандемията, предаде АФП, цитирана от БНТ.

Гутериш говори по време на откриването на срещата на високо равнище по въпросите на климата, проведена онлайн, за отбелязване на пет години от Парижката климатична сделка. Той предупреди, че настоящите ангажименти на държавите са "далеч от достатъчни", за да ограничат повишаването на температурата до 1.5 градуса по Целзий. "Ако не променим курса, може да се насочим към катастрофално покачване на температурата с повече от 3.0 градуса този век. Ето защо днес призовавам всички лидери по света да обявят извънредно положение за климата в своите страни, докато се постигне въглероден неутралитет", добави той.

Премиерът на Великобритания Борис Джонсън, китайският президент Си Цзинпин и френският Еманюел Макрон са сред лидерите, участващи във виртуалната среща на върха. Повече от 75 държавни глави се очаква да обявят подновени цели за намаляване на емисиите или да сигнализират за голямо намерение да помогнат на най-уязвимите държави да се справят с все по-честите климатични бедствия.

Парижката сделка повели на страните да ограничат затоплянето до "доста под" 2 градуса по Целзий чрез значителни съкращения на емисиите на парникови газове. Но движението напред спря въпреки нарастващия обществен гняв за състоянието на планетата и поредица от научни доклади, предупреждаващи за опасностите от бездействието. ООН казва, че емисиите трябва да падат с 7.6% годишно до 2030 г., за да се запази ограничението в температурата от 1.5 градуса по Целзий.

През 2020 г., когато пандемията доведе до блокиране и ограничаване на движението, емисиите спаднаха с рекордните седем процента, съобщи ООН тази седмица. И все пак Гутериш заяви, че правителствата пропускат шанса да екологизират икономическото си възстановяване. Той каза, че страните от


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 001 Anonimen 13.12.2020 11:15

    като не успяха да ни уморят с короната, сега почват да лъжат за климата

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня

Възрастна дама иска да паркира колата си. Намества се между колите и блъска предната кола. След това блъска и задната.

Към нея бавно се приближава полицай и пита вежливо:

- Мадам, по слух ли паркирате?

към хороскоп хороскоп

риби

Вашата интуиция и съпричастност ще бъдат особено силни днес

Вашата интуиция и съпричастност ще бъдат особено